Pula centar: Izgradnja kanalizacije počinje 2017.

Riješit će se stari šijanski kolektor (N. LAZAREVIĆ)
Riješit će se stari šijanski kolektor (N. LAZAREVIĆ)

"Pula centar" naziv je novog gradskog projekta predstavljenog u Gradu Puli. Kako je pojasnio predsjednik vijeća Robert Cvek, Grad svake godine prilikom kreiranja proračuna obilazi mjesne odbore da bi u razgovoru s građanima odredio prioritete. Tako su se ove godine složili s građanima, pogotovo rubnih naselja, poput Busolera, Valdebeka, Šijane i Velog Vrha, oko potrebe izgradnje kanalizacije.

- Uvažavajući potrebe žitelja našeg grada, krenut ćemo u realizaciju jednog u nizu velikih i vitalnih projekata. To je velik zahvat za svaki grad, pa tako i naš, stoga ćemo projekt kandidirati na europske fondove, rekao je Cvek.

Grad će, zajedno s tvrtkom Pragrande kao nositeljem projekta, kandidirati projekt "Pula centar" za izgradnju kanalizacije, ali i svih potrebnih objekata, najavio je i direktor Pragrandea Igor Stari.

- Kada EU financira, onda financira cjelinu, aglomeraciju, što znači sve objekte koji spadaju u sustav, u ovom slučaju uređaj, primarne kolektore i sekundarnu kanalizacijsku mrežu. Prema planu provedbe vodno-komunalnih direktiva Vlade RH, koji je bio je sastavni dio dokumentacije za pristupne pregovore s EU-om u poglavlju "Okoliš", Pula treba izgraditi uređaj za pročišćavanje, riješiti odvodnju područja Pragrande i Šijanski kolektor, riješiti centar grada i proširiti sekundarnu kanalizacijsku mrežu, nabrojio je Stari i dodao da to uključuje rješavanje odvodnje područja Pragrande od benzinske postaje OMV-a do zgrade glavne pošte.

- Nadalje, treba riješiti područje starog šijanskog kolektora. Tu je dio riješen kroz Jadranski projekt, a ovdje bi preostali dio bio od Kauflanda, kroz Ulicu 43. istarske divizije do Splitske, odnosno Veslačkog kluba. Nadalje, trebalo bi riješiti problem "niske zone", a to je sam centar grada, gdje bi se rekonstruirao i sanirao kanalizacijski i vodovodni sustav u užem gradskom središtu. Područje obuhvata starog grada bilo bi u ukupnoj duljini od oko dva kilometra, i to Ulica Sergijevaca, Kandlerova i poprečne ulice koje bismo spojili na novoizgrađeni kolektor, naveo je Stari, istaknuvši da je cilj izbaciti morsku vodu iz sustava da bi uređaj mogao nesmetano raditi.

Govoreći o obuhvatu sustava odvodnje istaknuo je da je, uz uže gradsko središte i pripadajuće kvartove, kanalizaciju moguće širiti na Veli Vrh, Padulj, Šijanu, Monte Giro, Iliriju, Valdebek, Busoler, Monte Serpo, Valmade, Šikiće, Škatare i Jadreške, po feisibility studiji. Danas je, kaže, priključeno 27.616 korisnika što iznosi 86,a ta je stopa među najvišima u Republici Hrvatskoj. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter