Pula: Centar grada pust, plakati na prljavim izlozima

Duž rive više je zatvorenih nego otvorenih prostora (M. ANGELINI)
Duž rive više je zatvorenih nego otvorenih prostora (M. ANGELINI)

S prolaskom turističke sezone uobičajeno je da se poslovni prostori, koji tijekom ljetnih mjeseci žive od turizma, zatvaraju do idućeg ljeta. Tako je dio Kandlerove ulice već polako utonuo u san, iako je tamo, politikom gradske uprave, posljednjih godina uselilo nekoliko umjetnika koji bi ovu ulicu trebali pretvoriti u umjetničku, a oni bi pak trebali u tim prostorima raditi cijele godine i održavati živost starog dijela grada. No, i ove se jeseni zatvoreni prostori šire gradom poput gljiva nakon kiše.

I dok se s jedne strane priča o revitalizaciji rive i povratku grada moru, činjenica je da s rive nakon sezone trgovci bježe. Osim poslovnih subjekata na početku, čiji je poslovni interes vezan isključivo za turiste (turističke agencije, dućani svaštarijama), na prste jedne ruke mogu se nabrojati dućani koji u ovom dijelu grada i dalje posluju.

S rive je tako, odnosno iz Ulice sv. Teodora, nestala Kent banka koja se preselila u novi prostor, a netom prije nje zatvorena je i obližnja trgovina antiknog namještaja. Krenemo li dalje rivom možemo se podsjetiti da je nekada tu bila trgovina namještajem, tu je i nesuđeni hotel koji kao da je upao u stoljetni san, pa nekadašnja kavana Ogledala. Idemo li dalje, dolazimo do bivšeg Tekopa čiji je prostor dodijeljen europskom Centru za mir, no ni on nije priveden svrsi. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter