Pula će sufinancirati ugradnju solarnih panela

Grad Pula će zainteresiranima sufinancirati ugradnju solarnih panela
Grad Pula će zainteresiranima sufinancirati ugradnju solarnih panela

Gradonačelnik Boris Miletić nedavno je usvojio odluku, a prezentirao ju je i na Tjednu energetske učinkovitosti u Bruxellesu prošlog tjedna, kojom se propisuju uvjeti, kriteriji i postupak sufinanciranja troškova nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u kućanstvima, odnosno, obiteljskim kućama i višestambenim zgradama, na području Pule u ovoj godini.

Grad će, prema najavama, ovog tjedna raspisati natječaj na koji se zainteresirani Puljani mogu javiti kako bi im Grad Pula i državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirali troškove nabave i ugradnju sustava solarnih panela u dijelu do 39,38 posto ukupnog iznosa.

Pod opravdane troškove smatrat će se solarni kolektorski sustav za pripremu tople vode i grijanje, odnosno solarni kolektor, toplinski spremnik i potrebna ugradbena oprema.

- Grad Pula se, zajedno s još nekoliko gradova u Istri, prijavio na natječaj Fonda koji je pozitivno odgovorio na naš zahtjev, te osigurao sredstva za sufinanciranje troškova nabave i ugradnje izvora obnovljive energije.

I inače se Pula, kroz povelju gradonačelnika istarskih gradova, obavezala da će do 2020. godine smanjiti emisije štetnih plinova za 20 posto, a jednako tako i uštedjeti energiju za 20 posto. Ovim projektom građanima nudimo konkretne mjere i sufinanciramo nabavku solarnog sustava, a u ovoj godini osigurali smo gotovo 900 tisuća kuna, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

Točnije, do konca 2013. godine na raspolaganju je 883 tisuće kuna, od čega Grad sudjeluje s oko 90 tisuća kuna, a preostala sredstva, 348 tisuća kuna, osigurava Fond, dok preostali planirani ovogodišnji iznos, 447 tisuća kuna, osigurati trebaju korisnici (građani).

Rezultat je to prijave na natječaj ponuda jedinica lokalne i područne samouprave radi zajedničkog sufinanciranja programa korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter