Pula ce stipendirati i brucoše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad planira u pravilnik o stipendiranju izvrsnih redovitih studenata u akademskoj godini 2009./2010. ponovno uvrstiti brucoše. Studenti prve godine dodiplomskih studija, nakon tri godine pauze, trebali bi se naci u prijedlogu pravilnika koji ce kao i natjecaj biti objavljen iduceg tjedna.

- Pravilnik još nije donesen, no njegova bi okosnica trebalo biti ponovno stipendiranje brucoša. Osim uspjeha, vrednovat ce se i dodatna postignuca, a posebno ce se valorizirati deficitarna zanimanja, kaže v.d. procelnice Elena Puh-Belci te dodaje da je prema njihovim saznanjima u Puli 60-ak ucenika zbog izvrsnog uspjeha tijekom cetiri godine oslobodeno mature pa su i potencijalni stipendisti. Ipak, broj stipendiranih studenata trebao bi ostati na razini prošlogodišnjeg, oko 190.

Na prvoj samostalnoj konferenciji otkako je izabrana na funkciju v.d. procelnice Puh-Belci je predstavila još neke projekte Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, sport i tehnicku kulturu. Jedan od njih je informacijski sustav za pracenje djece u vrticima - baza podataka po uzoru na bazu o školstvu, E-maticu. Prvi put podaci o djeci uvršteni su na prethodnim upisima, a u ovoj ce se godini dopuniti i onima vec upisane djece. Cilj ovog informacijskog sustava je, kaže Puh-Belci, dobiti što preciznije podatke o strukturi, odnosno potrebama i interesima gradana. Dosad se pokazalo da je slab interes za šestosatnim vrtickim programima, kao i sportskim.

Napomenula je da Grad ove godine s proracunskih 2,7 milijuna kuna financira 25 grupa produženog boravka u osnovnim školama s oko 600 djece te da je potreba ipak više nego mogucnosti. Odjel u ovoj godini raspolaže i s 12,2 milijuna kuna decentralizirana novca, što se, rekla je procelnica, troši kako na uredski materijal i režije, tako i na tekuce održavanje i hitne intervencije, odnosno cjelokupne opce i ostale troškove nužne za funkcioniranje škola. Iz istih se sredstava placa najam zgrade za ucenike OŠ Veli Vrh i njihov prijevoz.

Medu projektima koji se financiraju decentraliziranim novcem jest i "Kvalitetna škola", program strucnog usavršavanja nastavnog osoblja, te razni programi koje prijavljuju osnovne škole. Od planiranih aktivnosti procelnica je najavila potrebu uvodenja HACCP standarda u osnovnoškolske kuhinje.


Podijeli: Facebook Twiter