Pula ce dobiti srpski kulturni centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijece srpske nacionalne manjine Grada Pule i Koordinacija srpskih zajednica i udruga Istre predstavili su u utorak liste za vijeca srpske nacionalne manjine u devet gradova i opcina te županijsku listu i predstavnika u Bujama (Manojlo Ristic), na izborima koji ce se održati u nedjelju.

Predstavljajuci nositelje liste Slavomira Antanaskovica (Pula), Branka Cizmica (Porec), Jelenu Jukic (Ližnjan) te Radomira Jankovica (Koordinacija), Milan Rašula, predsjednik Srpskog narodnog vijeca Grada Pule, istaknuo je zadovoljstvo ostvarenim okupljanjem kandidata.

- Iza nas je uspješan period jer smo uspjeli formirati i aplicirati liste za devet vijeca i jednog predstavnika, koje podržava i Srpsko narodno vijece (SNV). Naš program predstavljaju kvalitetni i sposobni ljudi, koji ce u iduce cetiri godine dati dodatni doprinos rješavanju problema Srba u svim gradovima i opcinama u Istri, na kvalitetan i korektan nacin. Program je ambiciozan, ali ne i neostvariv, jer iza njega stoje kvalitetni volonteri, rekao je Rašula.

Cizmic je kazao da je u Porecu mala lista izrasla nakon što su je mnogi prepoznali i zainteresirali se za nju.

Medu primarnim ciljevima programa županijskog i pulskog vijeca naglašava se uspostavljanje jasne i precizne koordinacije Srba u Istri te nastavak dobre suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao i produbljivanje odnosa s Republikom Srbijom i resornim ministarstvima, s kojima je vec dosad uspostavljen partnerski odnos.

Predvideno je i uredenje novog prostora u Puli te njegovo pretvaranje u srpski kulturni centar s citaonicom, bibliotekom i info-punktom, u kojem ce se organizirati uspostavljanje fakultativnog ucenja srpskog jezika i cirilicnog pisma, pokrenuti besplatne škole stranih jezika te škola crtanja i slikarstva, kao i informaticke radionice.

U programu se izdvaja i daljnji razvoj besplatne pravne mreže pomoci, a posebno mjesto ima i unaprjedenje i širenje programa Dana srpske kulture u Istri, manifestacije kojom je uspostavljena odlicna suradnja u više društvenih sfera izmedu pulskih i srpskih organizacija.

Takoder, vijeca se namjeravaju okrenuti institucijama EU-a ne bi li aplicirala za sredstva iz fondova EU-a, u cemu ce im pomoci suradnja sa zajednicama Srba u Sloveniji, Italiji, Austriji, Švicarskoj i Madarskoj.

- Na ovim izborima imamo deset lista, što je oko 500 posto više nego na prošlim, te 150 aktivnih clanova na listama, pa i to pokazuje koliko smo angažirani. Ocekujemo veliku podršku biraca jer smo mnogo ucinili za srpsku nacionalnu manjinu u Istri u zadnje cetiri godine te smo cak voljom županijske vlasti dobili i županijskog skupštinara, naglasio je Jankovic.


Podijeli: Facebook Twiter