Pula će dobiti nove autobuse i punionicu za plin

Za provedbu aktivnosti Puljština će dobiti 30,6 milijuna  eura
Za provedbu aktivnosti Puljština će dobiti 30,6 milijuna eura

Jučer je obznanjena odluka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europska unije prema kojoj je nakon provjere usklađenosti, vrednovanja i ocjene kvalitete prijave, urbano područje Pula odabrano kao područje za provedbu mehanizma integralnog teritorijalnog ulaganja (ITU-a). Za provedbu prijavljenih aktivnosti namijenjenih održivom razvoju za urbano područje namijenjen je indikativni iznos od 30,6 milijuna eura. 

Tim povodom jučer su se u Komunalnoj palači okupili gradonačelnik Pule Boris Miletić u pratnji zamjenice Elene Puh Belci, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović te načelnici općine Medulin Goran Buić, Ližnjana Marko Ravnić, Marčane Marijan Kostešić i Svetvinčenta Dalibor Macan. Gradonačelnik Miletić rekao je kako je u relativno kratkom vremenu napravljen ogroman posao te je ostvaren zapaženi rezultat, jer je Ministarstvo prijavnicu Pule ocijenilo jednom od najboljih, odmah iza Zadra.  

- Tako je dobivena mogućnost financiranja ovog urbanog područja kroz ITU mehanizam, a ta značajna financijska sredstvima planiramo usmjeriti u financiranje čitavog seta konkretnih zajedničkih projekata, rekao je Miletić.  

Svi projekti uvršteni su u Strategiju razvoja urbanog područja, a predstavlja temeljni dokument po kojem se planira razvoj urbanog područja kao cjeline. Prema riječima Puh Belci, Pula je pokazala da ima projekte spremne za aplikaciju prema europskim fondovima te da se u sklopu ITU mehanizma planira realizirati primjerice projekt lokalnog javnog prijevoza popraćenog punionicom za plin, projekte koji se odnose na korištenje kulturne baštine u funkciji turizma, kao i one pomoću kojih će se zapušteni prostori staviti u funkciju, te niz manjih projekata usmjerenih jačanju poduzetništva, zapošljavanja mladih te edukacije i deinstitucionalizacije socijalnih i zdravstvenih usluga. 

Gradonačelnik Vitasović je dodao da će se kroz ITU mehanizam ojačati turizam i gospodarstvo ovoga kraja, načelnik Medulina pohvalio je inicijativu s čime su se složili i načelnici Svetvinčenta i Ližnjana. Kostešić je kazao kako će se na ovaj način osloboditi vlastita sredstva koja će se moći potom investirati u druge namjene. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter