Pula ce dobiti još 20-ak taksista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novom odlukom o autotaksi prijevozu, osim uskladivanja s obveznom zakonskom regulativom, Grad Pula dozvolit ce obavljanje te usluge za još 20-ak novih taksista. Iako se ova odluka gradonacelnika Borisa Miletica tek treba naci pred gradskim vijecnicima, koji ce o njoj još raspravljati, vec je izazvala negodovanje pulskih taksista.

Naime, do promjene zakonske regulative pravo obavljanja autotaksi prijevoza stjecalo se na temelju koncesije, koja se dodjeljivala temeljem gradske odluke. Tako je trenutno na snazi tridesetak ugovora o koncesiji, sklopljenih na deset godina, a traju do ožujka 2013. Takva je odluka pocetno donijeta za 32 koncesije, od kojih su zbog odlaska prijevoznika u mirovinu ili nekih drugih okolnosti pojedine tijekom vremena prestale važiti. Cijena koncesije iznosila je 300 kuna godišnje.

Slijedom zakonskih izmjena, autotaksi prijevoz moci ce se ubuduce obavljati na temelju izdanih dozvola. Takoder, novost je mogucnost sklapanja sporazuma s drugim jedinicama lokalne samouprave.

Autotaksi prijevoznici koji se sada time bave na temelju ugovora o koncesiji imaju pravo nastaviti obavljati djelatnost do njihova isteka (2013. godine). Ako nakon isteka ugovora o koncesiji ne dobije dozvolu, taksist gubi pravo obavljanja autotaksi prijevoza na podrucju Pule.

Takva odluka ipak nije naišla na odobravanje pulskih taksista, koji kažu da ona nije uskladena s njihovim zahtjevima, štoviše, nije usvojen nijedan njihov prijedlog, kaže voditelj autotaksi odbora pri Sekciji prijevoznicke djelatnosti Udruženja obrtnika Marino Krizman. Pojašnjava da je na Puljštini 80 tisuca stanovnika i 30 taksista, a novom se odlukom otvara mogucnost rada za još njih 20 i to samo u Puli.

- Pitam se što cemo raditi?! Prijašnjom odlukom odredeno je da bude jedan taksi na 3.500 stanovnika, što je sasvim dovoljno. Toliko je uostalom koncesija i izdano 2003. godine. Sada pak odjednom u odluci piše da jedan taksi dolazi na 1.200 stanovnika?! Dakle, jednom kad odluka bude na snazi svi koji podnesu zahtjev dobit ce dozvolu i uskociti u posao. Tada nam sporazum i ne treba, kategorican je Krizman.

Problem ce nastati, kaže on, izvan sezone, kad nema posla. Tvrdi da mjesec i pol svi imaju posla, ali ostalih mjeseci ne.

- Mjesecno za davanja moramo platiti cetiri tisuce kuna. Kako to uciniti s ovakvim nacinom rada kakav forsiraju ljudi u Gradu? To je van svake pameti! Mi smo u Puli dobili koncesije koje nam važe još dvije godine. Kada smo ih dobivali, Grad nam je garantirao da nitko drugi osim nas ne može obavljati tu djelatnost. Stoga cemo svi tužiti Grad Pulu jer se ne pridržava svojih odluka, najavljuju jednoglasno pulski taksisti.

Tek za kraj, pitaju se gdje Grad misli smjestiti novih 20-ak vozila kada se vec i sada u centru grada svakog ljeta dogodi barem pet, šest tucnjava taksista u borbi za turiste. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter