Pula ce definitivno dobiti obalni kolektor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sljedeceg mjeseca pocinje izgradnja crpne stanice Riviera i kanalizacije Kolodvorske ulice u vrijednosti 7,9 milijuna kuna. Rezultat je to ugovora koji su u nazocnosti gradonacelnika Borisa Miletica potpisali direktorica Jadranskog projekta Hrvatskih voda Fani Bojanic, direktor Herculanee Igor Stari i direktor izvodaca radova Vodotehnike d.d. Šimun Lušic. Crpna stanica Riviera dio je sustava pulskog obalnog kolektora, a u sklopu radova, osim stanice, izgradit ce se i 500 metara fekalne te 330 metara oborinske kanalizacije.

- Rijec je o kapitalnim objektima i krece se sa zatvaranjem cjeline obalnog kolektora za fekalne vode. Ujedno smo nastavili razgovore o nastavku izgradnje pulske kanalizacije unutar Jadranskog projekta koji se financira putem sredstava Svjetske banke, državnog proracuna i Hrvatskih voda. Odmah po okoncanju ovih radova pocet ce druga faza Jadranskog projekta u koju Pula sigurno ulazi i nastavljamo s realizacijom planova, rekla je Bojanic te istaknula da je izgradnja obalnog kolektora duž rive specificna zbog složenih uvjeta uzrokovanih prometom i potrebama Uljanika, odnosno obalnog zida i utjecaja mora, te, što je posebno važno, arheologije. U sljedecih godinu dana obavit ce se istraživacki radovi na temelju kojih ce se doraditi postojeci projekti te ce se nakon toga razmotriti obje opcije, polaganje kanalizacijske mreže u more ili prometnicu. U meduvremenu ce se pripremiti dokumentacija i raspisati javni natjecaji kako bi radovi na rivi poceli na jesen 2010. godine.

Osim crpne stanice Riviera do kraja godine ce se zamijeniti oprema na postojecem procistacu otpadnih voda na Valkanama te dobaviti specijalno vozilo za održavanje kanalizacijskog sustava vrijedno 1,8 milijuna kuna. Navedeno se financira dodatnim sredstvima prve faze Jadranskog projekta u iznosu od 12 milijuna kuna. Kroz prvu fazu Pula je do sada izgradila dvije glavne crpne stanice i dijelove magistralne kolektorske mreže, što predstavlja 70 posto obalnog kolektora.

Iako cesto istice nezadovoljstvo odnosom Vlade prema Puli, gradonacelnik Boris Miletic ovog je puta izrazio zadovoljstvo istinskim partnerstvom s Hrvatskim vodama. Naglasio je da se do sada krivo interpretiralo da je ovaj projekt stopiran te je ovo dokaz da se on nastavlja kako bi se Pulu otvorilo prema moru i oživilo rivu, a prije toga maksimalno strucno namjerava se utvrditi koja opcija izgradnje obalnog kolektora Puli više odgovara.

Lokacija buduce crpne stanice bit ce na platou preko puta istoimenog hotela, a sadržavat ce dvije mehanicki cišcene rešetke, tri uronjene crpke za transport otpadne vode kapaciteta 13,5 kW, jedinicu za prozracivanje i suzbijanje mirisa, visokotlacnu jedinicu za ispiranje te svu potrebnu opremu za daljinski nadzor i upravljanje sustavom odvodnje i procišcavanja Pule.


Podijeli: Facebook Twiter