Pula će 2019. ugostiti Svjetsko prvenstvo u reliju 


Jedno od najprestižnijih svjetskih automobilističkih natjecanja na svijetu, World Rally Championship (WRC) od 2019. godine mogao bi se održati i u Hrvatskoj, preciznije u Istri, sa startom u Puli. 

WRC Promotor i Međunarodna automobilistička federacija (FIA) dali su zeleno svjetlo i do kraja godine organizatori će saznati u kojem terminu se treba održati Croatia Rally 2018. u statusu WRC kandidata. Hrvatskoj je odobren WRC već 2018. godine, međutim Turska je bila brža pa je tako u gotovo tjedan dana pribavila sve potrebne dozvole i državne garancije, 
te potpisala ugovor s WRC promotorom za termin krajem rujna, kojem su se nadali hrvatski organizatori. 

Utrka bi selila i u Slavoniju 

Nakon toga Hrvatskoj je ponuđen termin u srpnju 2018., što nije bilo prihvatljivo s 
obzirom na sezonske gužve i špicu turističke sezone. Hrvatski organizatori žele WRC organizirati u travnju, svibnju, početkom lipnja, krajem rujna ili u listopadu. 

Organizatori su uz odobrenje Gradonačelnika Pule predvidjeli start WRC-a u antičkoj Areni, a cilj u Poreču. Utrka bi trajala puna četiri dana a za to vrijeme vozilo bi se gotovo 1,000 km po cijeloj Istri i dijelovima Kvarnera. Nije, također, isključeno da se dio programa održi na otocima Cresu i Lošinju. 

WRC bi svakako startao u Istri i Kvarneru, a želja organizatora je seliti WRC po Hrvatskoj svakih nekoliko godina. Interes je već iskazala Turistička zajednica Šibensko-kninske županije dok organizatori priželjkuju jednoga dana WRC dovesti u i Slavoniju, točnije u Vukovar, Vinkovce i Osijek.

Premijer Andrej Plenković ranije se ove godine u Zagrebu sastao s delegacijom WRC-a, a u fokusu rasprave bila je snažna podrška Vlade ovom događaju. Čelnici WRC-a i FIA-e nakon tri dana provedena u Hrvatskoj bili su oduševljeni onime što im je pokazano i onime što su čuli.

Projekt od izuzetne koristi za RH 

Studije isplativosti koje su izradili Fakultet ekonomije i turizma iz Pule na čelu sa prof. dr. sc. Robertom Zenzerovićem, Zadruga za etičko financiranje iz Zagreba te skraćeni elaborat Odjel za ekonomiku i menadžment sporta Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu na čelu sa dr. sc. Sanelom Škorić i dr. sc. Matom Bartoluciem s Ekonomskog fakulteta Zagreb. Na temelju podataka ostalih WRC utrka u svijetu, dokazano je da se radi o projektu od izuzetno velike koristi za Republiku Hrvatsku. 

U najkonzervativnijim izračunima generirana potrošnja bi?iznosila 22 milijuna eura. 
Direktna dobit za državu, samo kroz PDV, iznosi najmanje četiri?milijuna eura, dok indirektna dobit projekta kroz medijske učinke iznosi čak 41 milijun eura. (H) 


Podijeli: Facebook Twiter