Pula: Casisa i Zelenko u Slovenskom kulturnom društvu

Koloristički trokuti Roka Zelenka (B. V.)
Koloristički trokuti Roka Zelenka (B. V.)

Izložba enigmatskog naziva "Arheologija budućeg II" autora Giampietra Vianella Casise i Roka Zelenka otvorena je sinoć u Slovenskom kulturnom društvu Istra u Puli. Nastala je na osnovi višegodišnjeg umjetničkog dijaloga dvojice autora koji pripadaju različitim nacionalnim i kulturnim miljeima. Naime, Casisa je iz talijanske Ferrare, dok je Zelenko predstavnik suvremenih stvaratelja slovenskog priobalja, a ostvarili su plodnu višegodišnju suradnju. Prvo izdanje "Arheologije budućeg" organizirano je 2001. godine u Muzeju grada Umaga koji je tada vodila Narcisa Bolšec Ferri koja je i ksinoć predstavila autore i njihova dijela.

- Neću govoriti o izložbi zato što nisam povjesničarka umjetnosti - ja sam Rokova i Giampietrova prijateljica. Izložba nosi naziv "Arheologija budućeg", a ako malo razmislimo što je to arheologija i što je budućnost onda shvaćamo da je arheologija budućnosti zapravo - sadašnjost, kazala je Bolšec Ferri.

Rok Zelenko predstavio se s platnima u obliku trokuta. Apstrakcija i žive boje u njegovim slikama nerijetko poprimaju formalne konture pa je njihovo čitanje time i olakšano no ne banalizirano. Formalne figure koje se ističu poput srpa i čekića, demona ili prozora upravo su mamac na kojeg se oko prvo zalijepi, a nakon toga slijedi rješavanje enigme koju slika nudi.

Giampietro Vianello Casisa kao polazište za svoje radove uzima sveprisutni mobitel. Mali telefon u njegovoj je kolažističkoj poetici kontrolor, anđeo čuvar i voajer - bog i vrag u istom pakiranju. Njegovu prisutnost više i ne propitkujemo već ju pasivno prihvaćamo, a radovi poput onih Casise nas podsjećaju kako njegovu moć gotovo sigurno podcjenjujemo.

Izložba Casise i Zelenka ostaje otvorena do 10 prosinca. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter