Pula: Carrarina postaje ulica muzeja

ObnovljenI muzej mogao bi otvoriti vrata krajem 2016. godine (M. ANGELINI
ObnovljenI muzej mogao bi otvoriti vrata krajem 2016. godine (M. ANGELINI

Arheološki muzej Istre (AMI) u Puli od Državne agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) dobio je besplatno na korištenje prostor u kojem je nekada bila agencija Croatia airlinesa (neki je još pamte kao prostor JAT-a) u Carrarinoj ulici. Prema riječima ravnatelja muzeja Darka Komše, u tom bi prostoru trebao biti uređen novi galerijski prostor, gdje bi se organizirale izložbe i razna kulturna događanja.

- Također, niže niz ulicu, u prostoru nekadašnje turističke agencije, od Grada Pule dobili smo na 10-godišnje korištenje još jedan prostor u kojem će biti info-punkt muzeja s prodajom suvenira. Mislim da se na ovaj način muzej širi i izvan svojih zidova što je dobro jer upućuje na interakciju s posjetiteljima i otvara muzej što je i bio cilj, ističe nadalje Komšo.

A u zgradi Arheološkog muzeja u tijeku je obnova krova zbog čega je zgrada zatvorena za posjetitelje. Naime, istovremeno s tim radovima, skida se stalni postav i seli dijelom u prostore Uljanik standarda iznad Rock kluba Uljanik, a dijelom u Fort Bourguignon. Seli se i knjižnični fond od 50 tisuća naslova u Dom hrvatskih branitelja, dokumentacija muzeja prebacuje se kat niže, dok se u vanjskom dijelu zgrada spaja, za sada tek vizualno, s Malim rimskim kazalištem kojem predstoji rekonstrukcija.

- Krenuli smo s projektom nadogradnje zgrade i paralelno s rekonstrukcijom Malog rimskog kazališta da bismo ih mogli povezati kako smo i zamislili, u jednu cjelinu. Naime, nakon rekonstrukcije zgrade muzeja sa stražnje strane bit će velika staklena fasada koja će zauzimati tri petine objekta i u koji će biti integriran videozid okrenut upravo prema Malom rimskom kazalištu gdje ćemo, pak, u ovoj fazi radova započeti s rekonstrukcijom stepeništa. U samom muzeju skidamo stalni postav antike i srednjeg vijeka te prapovijesti i deponiramo ga, rekao nam je Komšo tijekom obilaska radova na krovu i u potkrovlju.

- Pretpostavljam da bi do kraja 2015. mogli biti gotovi radovi u zgradi, stalni postav i okoliš uređivali bi se do 2016. i do kraja te godine, u najoptimalnijoj varijanti, Pula bi trebala imati novi Arheološki muzej s videozidom spojenim s Malim rimskim kazalištem, ustvrdio je Komšo. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter