Pula: Bunarinom ce upravljati Lucka uprava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom Vlade Republike Hrvatske Bunarina je dodijeljena pulskoj Luckoj upravi. Doduše, radi se o odluci o privremenom upravljanju i korištenju luckih podrucja na najdulje dvije godine, no to je zapravo veliki obrat u slucaju Bunarina.

Podsjetimo, ondje je 2011. godine proglašen stecaj zbog blokade racuna iz 2010., na ime 10 milijuna kuna neplacenog poreza, i otad traje neizvjesnost glede sudbine lucice i njenih zaposlenika. Tracak nade pojavio se kada je Vlada ove godine objavila natjecaj za koncesije na Bunarini, odnosno za njene dvije, sada vec podijeljene luke, sportske i nauticke namjene.

Dodjela koncesija cekala se s velikim nestrpljenjem jer je to znacilo ponovno oživljavanje poslovanja, no Vlada je danas donijela ovu neocekivanu odluku i zapravo poništila natjecaj, na koji se javilo cak pet ponudaca - za sportsku luku RSD Uljanik, a za nauticki dio Tehnomont Marina Veruda, Uljanik marina, Sigurnost Boljun i Suncani vez.

Zasad je poznato da je pulska Lucka uprava dužna voditi brigu o održavanju, upravljanju, zaštiti i unapredenju pomorskog dobra, osigurati nesmetano obavljanje luckog prometa, tehnicko-tehnološko jedinstvo i sigurnost plovidbe te pružati usluge od opceg interesa. Nadalje, mora osigurati red, cuvanje i zaštitu plovila i opreme zatecene na tom luckom podrucju. Moci ce naplacivati naknadu za vez plovila, pružati uslugu njihova dizanja ili spuštanja, no iznos pristojbe za vez i naknade ne smije biti veci od najvišeg iznosa pristojbe i naknade na luckom podrucju kojim upravlja Lucka uprava Pula.

Drugim rijecima, gradane koji na sportskom dijelu luke imaju plovila godišnji vez koštat ce manje nego dosad, najviše tisucu kuna. Potvrdio nam je to i ravnatelj pulske Lucke uprave Donald De Gravisi.

Što se tice kafica i restorana na Bunarini, De Gravisi je kazao da taj dio ne ulazi u obuhvat onog što je Lucka uprava dobila na upravljanje te da ce svakako nastojati zadržati postojece stanje što se tice zaposlenika.- Svakako još moramo razraditi detalje o upravljanju i korištenju Bunarine. Jedan od prioriteta nam je ishoditi lokacijske dozvole u prostoru izgradnje luka posebne namjene - sportske i nauticke, rekao nam je De Gravisi.

Odlukom Vlade Luckoj upravi priznat ce se troškovi ispunjavanja te obveze, a moci ce zadržati i 30 posto prihoda od naknade za vez i usluga pruženih plovilima. Takoder, Lucka uprava dužna je otvoriti poseban racun na koji ce se prikupljati sredstva te svakih šest mjeseci pisano izvještavati nadležno ministarstvo o prihodima, stanju u luci i poduzetim radnjama i troškovima u vezi ishodenja lokacijskih dozvola. Ostatak sredstava isplacivat ce se u korist proracuna Republike Hrvatske. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter