Pula: Brodarima ugrožen posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkad je na gradskoj rivi zapocela izgradnja sustava fekalne i oborinske odvodnje mali brodari ne kriju nezadovoljstvo zbog, kako isticu, nemogucnosti obavljanja posla koji im život znaci. Izvodaci radova na rivi su zbog osiguranja gradilišta morali ograditi iskope i time suzili prolaz uz samu operativnu obalu, na kojoj je vezano dvadesetak brodova koji ljeti prevoze turiste na izlete oko Brijuna te do Limskog kanala i Rovinja.

Brodari se žale zbog ociglednog smanjenja obujma posla, a time i zarade ali i na cinjenicu da gradska vlast i županijska lucka uprava te Lucka kapetanija nemaju sluha za njihove potrebe. Vlasnica broda "Kika" Martina Orešnik na rivi radi vec dugi niz godina i kaže da je obiteljski posao sada ozbiljno ugrožen.

- Tražili smo da nam se smanje troškovi poslovanja jer turisti jednostavno ne mogu prici brodu. Mjesec dana nam je pored broda bila parkirana ogromna miješalica zbog koje nismo mogli komunicirati. Bila je takva buka da je ono malo turista koje je šetalo uokolo do rive nije dolazilo. Nama je špica samo tri mjeseca u godini i ako ne radimo u to vrijeme, ugrožena nam je egzistencija, veli Orešnik.

Dodaje da je, u odnosu na prošlogodišnji pocetak sezone, ove godine posao pao za cak 80 posto, i to je katastrofalno za njih ali za sve ostale brodare na rivi.

Ivan Tomaš takoder se žali na posao koji je na rivi prakticki nemoguc, a usto i opasan zbog šlepera i strojeva.

- Riva propada iz dana u dan i pitanje je vremena kada ce se sve to urušiti. I na toj rivi mi moramo obavljati buking. Naš odvjetnik razmišlja o tužbi jer nam je egzistencija jednostavno ugrožena. Ove godine ce malo tko od brodara na rivi raditi dobro, ispricao nam je u dahu Tomaš.

S druge strane, Lucka uprava tvrdi da je poduzela sve da se brodarima pomogne. Glasnogovornik Zoran Peruško istaknuo je da se brodarima maksimalno izlazi ususret.

- Da bi se tijekom ove, ali i sljedece sezone, odnosno tijekom trajanja gradevinskih radova na pulskoj rivi, najbezbolnije prebrodio ukrcaj putnika na taksi i izletnicke brodove, dogovoreno je nekoliko bitnih detalja. Izvodac radova je osigurao gradilište ogradom visokom dva metra na potezu od Inine benzinske crpke do mosta Uljanik, i to na udaljenosti oko tri metra od rubnog dijela obale. Navedeni potez mora citavo vrijeme biti slobodan za prolaz pješaka te ukrcaj i iskrcaj putnika na brodove. Omogucit ce se prolazak vozila koja ce se propuštati pod nadzorom zaštitarske službe, i to vozila brodara, opskrbe brodova i korisnika ACI-jeve marine, veli Zoran Peruško. (Cristian Bruno GALIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter