Pula: Brazilski dani u Gradskoj knjižnici

Izlaganja gostiju iz Brazila (V. BEGIĆ)
Izlaganja gostiju iz Brazila (V. BEGIĆ)

Prvi Brazilski Dani u Puli/Primeiros dias brasileiros em Pula održani su u petak i subotu u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Želja organizatora tih susreta bila je da se upozna Brazil, zemlja iznimne jezične i kulturne raznolikosti te razmijene iskustva manjinskih i ostalih pitanja važnih za očuvanje autohtonih i useljeničkih zajednica.

Kroz izlaganja profesora iz različitih dijelova Brazila željelo se pokazati koliko je prisutna i važna multikulturalnost i višejezičnost u ovoj velikoj državi, o kojoj još uvijek malo znamo. Izlaganjima je prisustvovala prilično brojna publika, koja je s velikim zanimanjem slušala o ovoj, nama dalekoj i egzotičnoj zemlji.

Dr. Valdir Hector Barzotto govorio je o jezičnoj i kulturnoj raznolikosti Brazila. Portugalski jezik u Brazilu je nasljeđe portugalske kolonizacije Južne Amerike. Pisani brazilski portugalski se u mnogočemu razlikuje od pisanog luzitanskoga portugalskog, razlike postoje u pravopisu, pravogovoru i leksiku, a i u raznim dijelovima Brazila postoje razlike u jeziku. Brojne su riječi ušle i u međunarodnu uporabu. Barzotto je kazao da je i ruralni razvoj važan za shvaćanje kulture u širem smislu.

Ricardo Marques Macedo govorio je o saveznoj državi Mato Grosso, koja se nalazi u zapadnom dijelu Brazila uz granicu s Bolivijom. To je područje velike bioraznolikosti, ali postoji i raznolikost u kulturi. Ovdje je, veli Macedo, prisutno puno raznih govora, a razne su povijesne činjenice utjecale na razvoj ove savezne države.

Lisiane Fachinetto govorila je o europskim i ostalim utjecajima na mentalitet gaučosa. Drugog dana bilo je govora pak o folkloru te o jezičnoj raznolikosti u raznim dijelovima Brazila. Publika je na taj način mogla saznati štošta o ovoj dalekoj zemlji, čija je kultura u nas slabo poznata. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter