Pula: Braniteljski stanovi idu na bubanj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak gradana bilo je revoltirano kada su u utorak došli pred zgradu u Valturskoj 78 da bi pregledali 20 stanova i dva poslovna prostora za koje je u cetvrtak na Opcinskom sudu u Puli predvidena javna dražba. Naime, sudski ovršitelji koji su u podne potencijalnim kupcima trebali pokazati kako izgledaju stanovi koji ce biti stavljeni na bubanj zbog ovršnog postupka nisu uopce znali na koje se stanove prodaja odnosi, a nisu imali ni kljuceve tih nekretnina.

- Ovo je sramota! Što bismo mi trebali kupovati macka u vreci, ljutito su komentirali okupljeni gradani koji su došli u velikom broju privuceni cijenom od oko 600 do 800 eura po cetvornom metru na koliko su ovi stanovi u tzv. roza zgradi procijenjeni.

Cijene od 24 do 60 tisuca eura


Najmanji stan koji je oglašen na dražbi ima 36 cetvornih metara, a pocetna je cijena 178.546 kuna, odnosno oko 24.000 eura. Najveci ima 72 metra i prodaje se za 442.870 kuna, odnosno za oko 60.000 eura. Prema rješenju o ovrsi, stanovi se ne mogu prodati po cijeni nižoj od dvije trecine oglašenog iznosa.

Da bi se uopce pristupilo dražbi, potrebno je uplatiti deset posto iznosa na koliko su nekretnine procijenjene pa je mnoge zanimalo hoce li sud odustati od dražbe buduci da stanove gradani nisu uspjeli vidjeti. Sudski ovršitelji nisu željeli davati izjave za medije niti otkriti ime sutkinje koja vodi ovaj ovršni postupak. Medutim, morali su se pravdati pred ljutitim gradanima.



- Sacinit cemo zapisnik u kojem cemo sutkinju obavijestiti da razgledavanje nije bilo moguce obaviti, a hoce li temeljem toga dražba biti odgodena, ne znamo, izjavili su ovršitelji.

Dodali su da krivica nije na njima, da je njih sud samo delegirao da provedu razgledavanje, ali da je problem taj što postoji mnogo ulaza i jako puno stanova, a nigdje nije oznaceno o kojim se nekretninama radi. Kako saznajemo, zgrada nema ni uporabnu dozvolu, a nije ni pravovaljano etažirana pa je to još više zakompliciralo citav postupak.

Napominju da u pravilu, kada idu u razgledavanje, ovrhovoditelji imaju kljuc i pristup stanu te nekretnine pokazuju potencijalnim kupcima, ali u ovom slucaju to se nije dogodilo, a oni ne znaju zašto.

Ugovore sklapao i  general Zagorec


- Možda nekome nije u interesu da se ti stanovi nama prodaju! Ispali smo budale!, glasno je komentiralo nekoliko okupljenih gradana. Misle da je ovo nacin da se obicne gradane udalji od licitacije jer da je unaprijed dogovoreno tko ce postati kupac ovih nekretnina.

Naime, ovdje nije rijec o obicnim nekretninama koje odlaze na bubanj, vec o 30 stanova koje je 90-ih godina Ministarstvo obrane otkupilo gotovo u cijelosti, odnosno isplatilo 95 posto cijene, da bi nakon izgradnje u njima stambeno zbrinulo vojnike iz Domovinskog rata, o cemu smo svojevremeno pisali. Medutim, tvrtka koja je izvodila radove na zgradi AK Inženjering završila je u stecaju 2004., a MORH se nikada nije upisao kao vlasnik.

Ugovor s AK Inženjeringom, iza kojeg stoji Andrej Kržišnik, sklopili su tadašnji nacelnik Uprave za graditeljstvo MORH-a general Matko Kakarigi i general Vladimir Zagorec. MORH je u startu radove platio 13,4 milijuna kuna, zadržavši tek pet posto za primopredaju koja nikada nije obavljena, a ugovorena je cijena od 6.400 kuna po kvadratu, što je dakle više no što se sada stanovi prodaju na dražbi.

U meduvremenu su branitelji, koji su rješenje za useljenje dobili još 1999. godine, ali ne i kljuceve stana, kad su saznali da im obecani stanovi odlaze na bubanj odlucili 2005. nasilno u njih uci. Sada deložacija prijeti nekoliko obitelji branitelja koji žive u stanovima za koje je oglašena dražba, dok su neki od stanova koji su stavljeni na bubanj prazni. (Maša JERIN)

Isti odvjetnik zastupa Alberta Faggiana i ovrhovoditelja


Ispred roza zgrade susreli smo Mladena Pavicevica, odvjetnika tvrtke Noris iz Ljubljane, koja je pokrenula ovrhu. Kazao je da je ovrha pokrenuta jer je AK ostao dužan slovenskoj tvrtki Noris oko 11 milijuna kuna, preracunato iz tadašnjih tolara.

- Vjerovnik je prema tvrtki AK još 1999. godine stavio svoje pravo tražbine prema toj firmi. Tužili smo AK za ispunjenje obaveze, dobili smo spor i tražbina je potvrdena te je Noris založnim pravom stekao nekretnine i želi se namiriti prodajom tih stanova, kazao je Pavicevic.

Isti je odvjetnik zastupao i tvrtku Andre' kod preuzimanja vlasništva nad stanovima u roza zgradi, a prije par godina za medije je izjavio da je Andre' stanove prodao Puljanci koja se na njih uknjižila kao vlasnik. Na upit u kakvoj su vezi Faggian i tvrtka Noris kazao je da je Faggian imao ovlaštenje ove slovenske tvrtke da je zastupa.


MORH se pravdao da nije vlasnik


Ministarstvo obrane se pravdalo time da se nije uspjelo upisati kao vlasnik stanova te da stoga nije ni bilo moguce na zakonski nacin provesti useljenja, odnosno primopredaju stanova, zbog cega su  branitelji neovlašteno ušli u stanove. U meduvremenu su branitelji umirovljeni, a buduci da više nisu djelatne vojne osobe, pali su na samo dno liste prvenstva za stambeno zbrinjavanje.


Još nije poznato hoce li dražba biti odgodena


Od glasnogovornika Opcinskog suda u Puli Pavla Peršica saznajemo da je sutkinja koja vodi ovršni predmet Suzana Korva.

- Za sada dražba nije odgodena. S obzirom na to da spis trenutno nije kod sutkinje, nije bilo moguce dobiti podatak hoce li se eventualno dražba odgoditi, kazao je Peršic.


Podijeli: Facebook Twiter