Pula: Borovi ugrožavali sigurnost putnika u vlakovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilikom šetnje uz puteljak koji prolazi pored željeznicke pruge u Šijani, tocnije na podrucju znanom kao Tivoli, nedaleko od vodovoda, odnosno izvora Tivoli, primijetio sam nemilosrdnu sjecu borova. Neki od njih sigurno su stogodišnjaci s ogromnim krošnjama visine oko 15-20 metara, a po mojoj procjeni, posjeceno je oko stotinjak borova. Ovdje se radi o pravom genocidu nad borovima, a nitko od okolnih žitelja nije mi znao kazati zašto se borovi sijeku i što ce biti s tom lokacijom, napisao je u svom pismu naš citatelj.

Upitali smo direktora Šumarije Valtera Buršica što se na tom dijelu zapravo dogodilo, no on nas je uputio na Hrvatske željeznice, koje su to inicirale.Kako smo saznali od nadležnih u Hrvatskim željeznicama, borovi visoki od 30 do 40 metara bili su pored pruge i predstavljali opasnost za sigurnost putnika i prometovanje vlakova.

- Jedini razlog zbog kojeg smo inicirali njihovo uklanjanje je sigurnost prometnice, koju smo dužni održavati. Zbog jakih bura, snijega i ostalih nepogoda ti su borovi vec bili nagnuti nad prugu i stoga nismo mogli cekati da se nešto dogodi. Grad je vlasnik zemljišta, a šumom upravlja Šumarija, stoga smo mi predložili uklanjanje, a oni su obišli teren i složili se s nama te su djelatnici Šumarije posjekli borove, njih 50-ak, a ne stotinu. Mi, naime, imamo i pravilnik u kojem piše da stablo mora biti udaljeno od pruge onoliko koliko je visoko, a njihova visina i blizina bili su razlog zašto smo tražili da se taj dio uz prugu pocisti kako treba. S naše je strane najvažnije da našim necinjenjem ne ugrožavamo druge pa smo bili primorani poduzeti mjere, saznali smo u Hrvatskim željeznicama. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter