Pula Boat Fair: Ponuda noviteta, sklapanje poslova

Ministar Darko Lorencin razgledao je malu jedrilicu koja se proizvodi u Puli
Ministar Darko Lorencin razgledao je malu jedrilicu koja se proizvodi u Puli

Poslovni susreti obilježili su jučerašnji dan na Pula Boat Fairu - 6. Međunarodnom sajmu brodske opreme i brodova, koji se održava još danas i sutra u marini Veruda. Izlagači su zadovoljni ostvarenim kontaktima, mnogi od njih godinama dolaze na pulski sajam, čime samo potvrđuju da je namjera organizatora da im omogući kvalitetnu podlogu za sklapanje novih poslova uspjela.

Izvoz vitla u Norvešku

Jedan od vjernih izlagača je tvrtka Scam Marine iz Viškova, čiji nam je direktor Mauro Superina predstavio zanimljiv novitet u njihovoj proizvodnji. Riječ je o vitlu za brodove u marikulturi. Ističe da taj proizvod zasad izvoze isključivo u Norvešku. S obzirom da u pulskom Tehnomontu grade brodove za norveško tržište, logično je pitanje postoji li suradnja. Superina kaže da su ostvareni kontakti te da se "nešto događa". Ta je tvrtka poznata po pogonskim motorima Scam, proizvode 13 inačica, i to od 12 do 300 konjskih snaga. Firma je osnovana prije 30 godina, a sve je počelo proizvodnjom hidrauličnih kormilarskih uređaja, koje i dalje plasiraju na tržište. Superina hvali organizaciju sajma.

- Pula nam je zanimljiv grad jer ima razvijeno srednje i veliko gospodarstvo, ima dosta ljudi koji razumiju našu problematiku i mi njihovu pa se možemo nadopunjavati. Na sajam dolazi profesionalna publika, što je jako bitno, zaključuje Superina.

Pažnju posjetitelja tradicionalno privlači štand pulske tvrtke Tema, koja se bavi proizvodnjom električnih motora s permanentnim magnetima. Igor Adamenko iz Teme ističe da postoji tek oko deset tvrtki u svijetu koje proizvode ovakvu opremu. Na Pula Boat Fair uvijek dolaze s novitetima. Ove godine je to motor za podmornice do 200 metara. Riječ je o najnovijoj generaciji motora, pojašnjava Adamenko.

Novost je i hibridni motor koji nisu izložili na sajmu. Riječ je o konceptu hibridnog pogona za plovila koji su već počeli nuditi na tržištu. Adamenko otkriva da su jedan prodali na talijanskom tržištu.

- Zanimljivo je da ima centralni procesor kojim se upravlja kompletnim sistemom. Nadamo se da ćemo imati puno upita oko tog proizvoda jer vidimo da tržište želi što više takvih uređaja, i za manja i za velika plovila, kaže Adamenko, koji na sajam gleda pozitivno, jer se na njemu ostvaruje suradnja malih privrednika.

Neuništive jedrilice Marane

- Drago nam je da možemo sugrađane upoznati s onime što se proizvodi upravo u Puli", ističe Adamenko.

U moru su izložili i brodicu riječke Kvarnerplastike u koju su ugradili svoj motor, a svi zainteresirani mogu isprobati kako je ploviti na električni pogon.

Posljednjeg dana sajma zaplovit će male jedrilice izgrađene u Puli, izrađuje ih tvrtka Marana. Bit će održana regata malih jedriličara iz kluba Vega. Inače, jedrilice se mogu pogledati i na samom sajmu. Riječ je plovilima dugim 3,6 metara, načinjenim od polietilena, trajnog i zahvalnog materijala za održavanje. Iz tvrtke Marana ističu da se radi o neuništivim jedrilicama. Zanimljiv je i njihov dogovor s jedriličarskim klubom Vega, kojem bi ustupili pet plovila te zaposlili studente da održavaju školu jedrenja na njihovim jedrilicama te ih iznajmljuju.

Robot za podvodno čišćenje

Na Pula Boat Fairu ima izlagača koji nude svoje usluge vezane uz nautiku. Jedan od njih je Boris Vidmar iz pulskog Adria servisa. On prezentira uređaje kojima obavlja usluge čišćenja. Njegov robot obavlja podvodno čišćenje pa brodove nije potrebno izvlačiti na kopno da bi se uklonili obraštaji. Posjeduje i stroj za filtriranje rezervoara bez da se iz njih pritom mora izvlačiti gorivo. Na štandu je još i uređaj koji čisti suhom parom, a namijenjen je za klima uređaje, dezinfekciju podova… Ističe da s uređajima s kojima radi njegova tvrtka ne radi nitko drugi u Hrvatskoj. (Bojan ŽIŽOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter