Pula bez vojnog streljiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli više nema vojnog eksploziva i streljiva. Pocetkom veljace iz vojarne na Vallelungi vojska je odnijela i posljednje zalihe streljiva, eksploziva i drugog teškog vojnog naoružanja. Iz Službe za odnose s javnošcu i informiranje Ministarstva obrane vele da skladišta na Vallelungi nisu perspektivna za plan razvoja MORH-a pa su stoga ispražnjena.

- Vezano uz vaše upite izvješcujemo vas da je vojarna Vargarola u Puli perspektivna za Ministarstvo obrane i Oružane snage, što znaci da ce se i dalje koristiti sukladno našim potrebama. Skladište Vallelunga neperspektivno je za MORH i OS te je kao takvo predano Središnjem državnom uredu za upravljanje imovinom. Materijalno-tehnicka sredstva koja su se nalazila u skladištu Valleunga premještena su  u druge perspektivne objekte Oružanih snaga, piše u dopisu koji potpisuje Emina Lišic iz MORH-ova odjela informiranja.

Iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora saznajemo da je iz Pule odvezeno nešto manje od dvije tisuce tona raznog streljiva, koje je ondje godinama skladišteno za potrebe mornarice, kopnene vojske i protuzracne obrane. Vojarna na Vallelungi sagradena je u doba Austrougarske Monarhije i potom je nadogradivana tijekom talijanske vlasti na ovim podrucjima. Tada, a i danas, služila je uglavnom kao jedna od logistickih baza za mornaricu i mornaricko pješaštvo. Stoga je ondje sagradeno desetak kamenih objekata koji su se od prvog dana koristili kao skladišta streljiva.

Naši izvori bliski Glavnom stožeru OS vele da je u tim skladištima nekoc bilo na desetke tisuca tona streljiva i eksploziva, od onog za osobno naoružanje pa do protutenkovskih mina i 120-milimetarskih granata za protuzracnu obranu. Vojnim je kamionima sada sve to odvezeno iz Pule, i to po naputku MORH-a u nekoliko vojarni diljem Hrvatske, najviše u Zagreb. U cijeloj je prici najbitnije da u Puli više nema nijednog skladišta streljiva. Podsjetimo, ona su nekad postojala na Vallelungi, Muzilu, vojnoj zrakoplovnoj bazi, Barbarigi, Brijunima, u tvrdavi na Valmarinu i u drugim vojarnama u Puli. Uspostavom samostalne Hrvatske streljivo je dislocirano iz grada na periferiju i Vallelungu, gdje je i za vrijeme bivše vojske bila centralna logisticka baza.


Podijeli: Facebook Twiter