Pula: Bez Odjela za kulturu nema strategije

Jedan od ciljeva Kulturne strategije je i promijeniti odnose među akterima u kulturi (D. ŠTIFANIĆ)
Jedan od ciljeva Kulturne strategije je i promijeniti odnose među akterima u kulturi (D. ŠTIFANIĆ)

Nacrt Kulturne strategije Grada Pule za period od 2014. do 2020. godine bit će predstavljen danas u 10 sati u pulskoj Komunalnoj palači.

Tekst ovog nacrta rad je autorskog tima kojeg sačinjavaju Davor Mišković i Edgar Buršić i moguće ga je naći na službenim gradskim stranicama www.pula.hr, a prijedloge, primjedbe, komentare i sugestije na taj tekst moguće je dostaviti u pismenoj formi u pisarnicu Grada Pule i na adresu [email protected].

Put do nacrta Kulturne strategije Grada Pule bio je dug, a počeo je 2008. godine kada je posao oko izrade strategije vodio Sanjin Dragojević. Do 2010. trajala je edukacija stručnog tima osnovanog radi izrade prijedloga strategije, a osnovane su radne grupe sa zadaćom prikaza dosadašnjeg stanja, definiranja ciljeva i zadataka, provedbe očekivanih rezultata i pokazatelja. S radnim materijalom upoznat je i tim koji je preuzeo i nastavio izradu dokumenta u 2012. godini i to pod vodstvom Davora Miškovića i Edgara Buršića.

U tekstu nacrta Kulturne strategije Grada Pule postavlja se pitanje što se želi postići do 2020. godine i zaključuje se da se do tog roka mora unaprijediti kulturni sustav i promijeniti odnose među akterima u kulturi – organizacijama i pojedincima – i to na način da se stvori visok stupanj kohezije među njima.

Zaključeno je i da se treba raditi na ostvarenju triju strategija djelovanja, a to su: umrežavanje institucija, nezavisne scene i pojedinaca i to unapređenjem međusobne komunikacije i stvaranjem suradničkih platformi; razvoj publike kroz povećanje broja korisnika i publike i produbljivanje razumijevanja umjetničkih djela; intersektorska suradnja kroz uključivanje kulture u ekonomske i socijalne razvojne programe.

Kulturna strategija neće se ostvariti ne osnuje li se prvo Upravni odjel za kulturu Grada Pule. Valja napomenuti da je Odjel za kulturu ukinut prije četiri godine kada je njegov djelokrug rada prebačen u Odjel za društvene djelatnosti grada. Dakle sve ostale aktivnosti poput redizajna natječaja za javne potrebe ili pokretanje suradničkih projekata i platformi proizlaze iz ove prve i osnovne - a to je osnivanje samostalnog Odjela za kulturu. (B. VINCEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter