Pula bez NATO baze jer su Istrani tako htjeli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrane Davor Božinovic ovih je dana posjetio rodnu Pulu, što smo iskoristili za razgovor s njim. Zanimala su nas i njegova razmišljanja o vojsci, potpunoj demilitarizaciji Pule i Istre, NATO-u, Brijuni rivijeri, Muzilu...

- Pula je danas prakticki demilitariziran grad, izuzev nekoliko lokacija kao što su Zrakoplovna baza, luka Vargarola i vojarna Peneda na Brijunima. Hoce li MORH nastaviti s napuštanjem neperspektivnih lokacija?

- Ulaskom Republike Hrvatske u NATO pitanje "hard security" je riješeno i stekli su se uvjeti da Oružane snage danas mogu napustiti brojne neperspektivne lokacije i orijentirati glavninu vojnih aktivnosti na podrucja kao što su vojni poligoni, primjerice onaj u Gašincima u Slavoniji ili Slunj kod Karlovca. Time ce sve ove lokacije koje ste naveli, ali i još neke, dobiti komercijalnu namjenu. Siguran sam da je Pula time puno dobila.

- Što ce biti s privremenim poligonom protuzracne obrane na Kamenjaku?

- Rt Kamenjak je u važecim strateškim dokumentima vježbalište koje koriste Oružane snage. Medutim, ono nije vježbalište koje vojska koristi redovito. Naime, strucnom analizom utvrdeno je da je ono, zbog specificnosti svojega položaja i konfiguracije terena, primjereno za vježbe protuzracne obrane. U pravilu, vježbalište se koristi jedanput godišnje, uz pridržavanje svih potrebnih mjera zaštite prirode i okoliša. Ali, to ne znaci da se donošenjem novih strateških dokumenata nece pokušati pronaci lokacija koja bi adekvatno mogla zamijeniti rt.

- Koja je sudbina Zrakoplovne baze u Puli?

- Za sada su postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracne obrane te druge cjeline Oružanih snaga još uvijek razmještene na lokaciji vojnog dijela pulskog aerodroma. U tijeku je donošenje konacne odluke za njihov premještaj na lokaciju Zagreb - Pleso, a realizaciju ocekujemo uskoro. Može se ocekivati prestanak potrebe za aktivnim korištenjem pulske vojne zrakoplovne baze, imajuci u vidu viziju razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracne obrane u okviru NATO saveza. Naravno, taj proces iziskuje odredeno vrijeme.

- Planira li se u Istri sagraditi NATO baza?

- Gradani Hrvatske, pa tako ni gradani Istre, nisu iskazali entuzijazam prema izgradnji takvih vojnih lokacija. To je glavni razlog zbog kojeg Ministarstvo obrane ne razmatra mogucnost takve izgradnje.

- U kojoj su fazi pregovori MORH-a s Gradom Pulom za predaju preostalih vojnih objekata koji su proglašeni neperspektivnima za razvoj Oružanih snaga?

- Ministarstvo obrane je u civilne ruke, odnosno jedinicama lokalne uprave i drugim pravnim osobama u ovom kraju, predalo 20-ak objekata medu kojima su vojarne, skladišta i drugi kompleksi, primjerice tadašnje vojarne u Puli "Karlo Rojc", "Vladimir Gortan" i "Premantura". Konkretno u Puli, vecina tih objekata uz more ušla je u projekt Brijuni rivijera. Ministarstvo obrane i dalje ce predavati neperspektivne objekte za koje se bude utvrdilo da nisu potrebni modernizaciji i razvitku Oružanih snaga.

- U kojoj se mjeri PZO-ov radarski sustav na Ucki koristi u civilne svrhe?

- Suvremeni radarski sustav na Ucki uvezan je u sustav nadzora cjelokupnoga zracnog prostora RH za vojne i civilne namjene, a uvezan je i u NATO sustav nadzora zracnog prometa. S obzirom na to da se taj sustav koristi i za civilne svrhe, bez radarske slike s Ucke hrvatska kontrola zracne plovidbe na civilnom aerodromu u Puli ne bi mogla pružati usluge kontrole letenja. Time je svrha postavljanja radarskog sustava na navedenoj lokaciji u potpunosti ispunjena.

- Hoce li vojska jednog dana napustiti i Brijune, odnosno vojarnu na Penedi?

- Vec su do sada Oružane snage RH napustile dijelove podrucja Brijuni na kojima su bile smještene. Zbog protokolarnih aktivnosti najviših državnih dužnosnika, pa tako ipredsjednika Republike Hrvatske kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga te rezidencijalnih objekata u kojima borave oni i njihovi gosti, nužno je zadržati razinu sigurnosne zaštite koje te aktivnosti zahtijevaju. Oružane snage sada koriste manji prostor vojarne Peneda za smještaj pripadnika pocasno-zaštitne postrojbe. Ako se pronade neko drugo adekvatno rješenje osiguranja zaštite objekata i osoba o kojima govorimo, nece postojati niti jedan razlog da se o tome ne donese drukcija odluka i da se vojska s tog podrucja izmjesti. (Razgovarao C. B. GALIC)

CIJELI RAZGOVOR MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter