Pula: Bez carine i putovnica, uz goste iz Bruxellesa

Prvi dan u Europskoj uniji bio je simbolički - prvi putnici doputovali iz sjedišta EU (M. ANGELINI)
Prvi dan u Europskoj uniji bio je simbolički - prvi putnici doputovali iz sjedišta EU (M. ANGELINI)

Jutros je u pulskoj zračnoj luci bilo svečano. Prvi radni dan u Europskoj uniji prigodno je obilježen dočekom prvih putnika koji su doputovali direktno iz sjedišta Europske unije, Bruxellesa. Ukupno je njih 172 stiglo u Istru, i to dobro pripremljenih i informiranih. Bez provjere carinske kontrole, većina je putnika kod sebe imala pripremljene osobne iskaznice. Na upit znaju li koji važan dan danas slavimo, odgovarali su bez zadrške: "Naravno, od danas je Hrvatska 28. članica Europske unije. Želimo vam puno sreće i čestitamo od srca".

- Ovamo dolazim od kada sam se rodila, rekla je Margot iz Belgije koja je oduševljena Istrom, njenom obalom i ljudima. Moja je baka je blizu Rovinja prije dvadeset godina kupila kuću i otada svake godine dolazim. Drago mi je da ste postali dio europske obitelji i da je prelazak granice sada puno jednostavniji, kazala je.

"Hrvatska je predivna zemlja. Imate prekrasnu obalu, a prepoznatljivi ste i po velikim sportskim uspjesima, no nažalost pamtim Hrvatsku i zbog ranih zbivanja koja su bila na ovim prostorima. Sada ste i službeno u Europi i čestitam vam zbog toga, rekao je Patrick iz Belgije, a čestitke je uputio i Kanađanin Ryan koji je kazao:" Znam da ste od danas dio EU-a i drago mi je zbog vas. Prvi sam put u Hrvatskoj i očekujem puno jer mnogo sam čuo dobroga o vašoj zemlji", kazao je Ryan koji će odsjesti u jednom pulskom hostelu.

Zračna luka od danas i službeno ima odvojene prolaze u međunarodnim dolascima i odlascima za putnike iz zemalja Europske unije, a po riječima direktora Svemira Radmila, sve dobro funkcionira i svi se polako uhodavaju.

- Protok putnika puno je jednostavniji i brži, i sada se putnicima iz EU-a kontrolira samo fotografija na osobnoj iskaznici.

- Drago mi je da je baš prvog dana članstva u Pulu sletio zrakoplov iz glavnog grada EU-a, kazao je Radmilo, našalivši se da su za to "potegnuli vezu kod predsjednika Europske komisije Barossa"

- Uhodani smo, sve ide svojim tokom i trebamo se svi naviknuti da nema kontrole putovnica kao ni carine, kazao je. U zračnoj luci od danas su i službeno otkrivene sve EU-oznake koje jasno daju do znanja da su svi pristigli putnici stupili na hrvatsko tlo, ali i na teritorij Europske unije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter