Pula: Bageri iskopali - ljudske kosture

Iz grobova izviruju dijelovi kostiju
Iz grobova izviruju dijelovi kostiju

Posve neočekivano, tijekom plinofikacije i rekonstrukcije vodovodne mreže, u centru Pule, točnije u Preradovićevoj ulici iza zida stare lokacije Opće bolnice, bageri su "zakačili" podzemne grobove te su na svega 30 centimetara dubine na vidjelo izašli i dijelovi ljudskih kostiju.

Kako saznajemo od pulskog arheologa Željka Ujčića, voditelja arheološkog nadzora i istraživanja na tom području, riječ je o nalazištu na brdu Sv. Mihovil, na kojem se nalazio i istoimeni srednjovjekovni samostan s grobljem te je bilo vrlo izvjesno da bi se tijekom nekih radova i malo dubljih iskopa mogli pojaviti nalazi.

- Na tom je mjestu, gdje je bila austrougarska utvrda iz druge polovice 19. stoljeća, nekad bio samostan sv. Mihovila. Grobovi koji su pronađeni u današnjoj Preradovićevoj ulici na trasi plinovoda vjerojatno se nalaze na području nekadašnjeg srednjovjekovnog groblja tog samostana. Pronađeno je za sada nekoliko skeletnih grobova obloženih škriljama, a koliko ih još ima znat ćemo uskoro, kada krenemo dalje raditi na tom nalazištu, istaknuo je Ujčić.

S obzirom na spominjanje Pule i groblja u Danteovoj "Božanstvenoj komediji", u javnosti se pojavila priča o mogućnosti da je upravo ovo groblje bilo inspiracija Danteu te da ga je zato i uvrstio u svoj epski spjev, koji je napisao između 1304. i 1321. godine.

- Dante je vjerojatno bio u Puli između 1304. i 1308., za što međutim nemamo sigurne podatke. Međutim, u svojoj "Božanstvenoj komediji", koja se sastoji od tri dijela: "Pakla" (Inferno), "Čistilišta" (Purgatorio) i "Raja" (Paradiso), upravo u prvom dijelu, u "Paklu", spominje Pulu i veliko groblje koje se prostire pored Pule, istaknuo je nadalje arheolog Ujčić. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter