Pula: Azilu za životinje uskoro zemljište

Puli bi do kraja godine trebala imati visoko profesionalan azil kao onaj zagrebački u Dumovcu (D. ŠTIFANIĆ)
Puli bi do kraja godine trebala imati visoko profesionalan azil kao onaj zagrebački u Dumovcu (D. ŠTIFANIĆ)

Stotine ljubitelja životinja u Puli i Istri, ali i mnogi iz Italije, Njemačke, Austrije i Slovenije reagirali su prije mjesec dana s oduševljenjem kada je Glasu Istre gradonačelnik Pule Boris Miletić javno obećao da će ubrzo neprofitnoj i legalnoj pulskoj udruzi "Ruka šapi" dodijeliti gradsko zemljište od oko 2.000 četvornih metara i da će Grad sufinancirati podizanje pravog skloništa/azila za napuštene i nezbrinute životinje.

Iz inozemstva su tih dana ovu udrugu zvali brojni i domaći i inozemni ljudi i izražavali spremnost da odmah pošalju donacije, a neki su domaći građevinari ponudili operativnu pomoć, boreći se zajedno za bitan javni interes. Želeći uvjeriti javnost u općedruštvenu važnost gradnje azila, a da se sve ne shvati kao prazno predizborno obećanje, danas je u komunalnoj palači gradonačelnik Miletić iznova na operativnom sastanku primio predsjednicu udruge "Ruka šapi" Svjetlanu Prodanović te službenog veterinara udruge Henrija Hajstera.

Razmatrali su pet konkretnih gradskih lokacija, dominantno smještenih blizu gradske obilaznice. Teren treba imati oko 2.000 četvornih metara, i to s vodom i strujom, da nisu udaljeni od infrastrukture čime bi se izbjeglo bespotrebno poskupljenje projekta. Lokacija mora biti udaljena 500 metara od naseljenog mjesta i izvan područja koja mogu biti ugrožena poplavama i klizanjem terena.

Danas se čulo da bi, nakon skorog izbora konačne lokacije te brzog ishođenja dozvola, Pula mogla do kraja ove godine dobiti novo, visokoprofesionalno sklonište za nezbrinute životinje, poput već onog izgrađenog zagrebačkog u Dumovcu.

Gradonačelnik je danas od predsjednice udruge Ruke šapi zatražio, a ona mu obećala dostaviti već za nekoliko dana, način financiranja te projektnu dokumentaciju već izgrađenih azila u Hrvatskoj, a prije svih upravo onu najboljeg zagrebačkog azila u Dumovcu, koji su udruge i Grad Zagreb izgradile po najvišim standardima.

Aktivisti udruge Ruka šapi nesebično, 24 sata na dan, spašavaju, štite, liječe i udomljuju napuštene životinje, najčešće pse i mačke. U tri godine postojanja udomili su 595 životinja, a niti jedna nije usmrćena. Veterinar Hajster za ovu je udrugu u tri godine obavio više od 250 operacija pasa i mačaka, među kojima je bilo i najsloženijih prijeloma, a sve bez ikakvih postoperativnih komplikacija, niti uginuća ili pomora štenaca, niti je ikad izbila epidemija. (Zoran ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter