Pula: Autorica čitala autoricu

Mirjana Dugandžija i Milana Vlaović (V. BEGIĆ)
Mirjana Dugandžija i Milana Vlaović (V. BEGIĆ)

Zanimljiv je bio sinoćnji program Sajma knjige "Autor čita autora" koji je ovom prilikom postao "Autorica čita autoricu". Gošće su bile Milana Vlaović i Mirjana Dugandžija koje su predstavile jedna drugu.

Mirjana Dugandžija predstavila je novu zbirku priča Milane Vlaović "Rašeljka i druge žene", a Milana Vlaović predstavila je knjigu kolumni Mirjane Dugandžije "Indijančeva noć".

"Indijančeva noć" donosi spoj autoričinih literariziranih kolumni objavljivanih u tjedniku Globus i dosad neobjavljenih kratkih priča. Milana Vlaović kazala je za Dugandžiju da je riječ o vrlo obrazovanoj autorici, duhovitoj, pametnoj, svestranoj, suptilnoj poznavateljici ljudske duše i karaktera.

Vlaović je potom razgovarala o karakterima, o strahu od razlika i još više od sličnosti, ističući da su primjerice neki među onima koji najviše mrze homoseksualce u biti i sami homoseksualci, na što je jedan od posjetitelja sajma, koji je upravo u tom trenutku prolazio Crvenim salonom dobacio "ne mogu vidjeti pedere, a da sam nisam peder", brzo nastavivši dalje.

Milana Vlaović, kako je sama naglasila, na početku je pisala o odrastanju u provinciji, zatim je ispisala jednu otočku i partizansku biografiju, priču o svom dvadesetom stoljeću, da bi se u trećoj knjizi pozabavila nogometom i životima bogatih i uspješnih.

- Jako dobro poznajem taj svijet i stoga sam željela napisati kako ti nogometaši i njihove žene žive gledajući iznutra, jednu pravu, provjerenu priču o tome. To su sve istinite priče, malo sam izmijenila neke osobine protagonista, kazala je Vlaović. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter