Pula: Asfaltirana Anticova i dio Flaciusove ulice

Polaganje asfaltnog sloja u dijelu Flaciusove ulice (G. ROJNIĆ)
Polaganje asfaltnog sloja u dijelu Flaciusove ulice (G. ROJNIĆ)

Između dviju kiša, graditelji obalnog kolektora u Puli iskoristili su malo suhog vremena da polože prvi, nosivi asfaltni sloj u Anticovu i dio Flaciusove ulice. Jutros je asfaltiran dio duž Danteovog trga (kod pošte), gdje je proteklih mjesec dana obnavljan kanal oborinske odvodnje. Uz Anticovu, prvi asfaltni sloj položen je i u dijelu Flaciusove ulice od pošte pa gotovo do glavnog ulaza u brodogradilište Uljanik, odnosno parkirališta u Parku grada Graza, tj. kod Zavoda za zapošljavanje.

Asfalt je položen u dijelu Anticove ulice (od križanja s Leharovom i Flaciusovom ulicom), a dionica je zakratko bila zatvorena za promet. Dionice na kojima je položen asfalt smjer su kojim se prometuje prema dvama većim parkiralištima (pored Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Stare tržnice).

Kako je nosivi asfaltni sloj položen i duž cijele rive, za zaokruživanje cjeline nedostaje tek asfaltiranje dionice od ulaza na Uljanikov otok do glavnog ulaza u Uljanik. Naime, narednih mjeseci unutar brodogradilišta gradit će se posljednja dionica kolektora čime će u potpunosti biti izgrađen prsten kanalizacijskog sustava oko Pulskog zaljeva radi čije se revitalizacije i očuvanja krenulo u ovaj projekt. Prema stanju na gradilištu, i dionica između dvaju ulaza u brodogradilište trebala bi ovoga tjedna biti prekrivena asfaltom. Nakon toga slijedi nanošenje završnog asfaltnog sloja te puštanje rive i dijela Flaciusove ulice u promet.

Kao što je poznato, prometovanje rivom bit će jednosmjerno i dvotračno, vozila će se kretati u smjeru od raskrižja Sv. Ivana (semafor) prema pošti, gdje će preko Anticove ulice (Danteov trg) skrenuti u Leharovu te potom bulevarom (Arsenalska) ili Dobrilinom ulicom (Rock klub Uljanik) nastaviti vožnju. Anticova i dio Flaciusove ulice do parkirališta bit će dvosmjerni kako bi se omogućio lakši dolazak do parkirališta. Ovakva regulacija vrijedit će sve do završetka radova u dijelu Flaciusove ulice od pošte do bulevara, gdje je pronađen antički brod, što je usporilo završetak radova na ovoj dionici.

U rekonstruirani kolektor u Anticovoj ulici u narednom razdoblju preusmjerit će se voda iz kanala Pragrande jer se 2003. godine nije čistila dionicu od kazališta do pošte koja prolazi ispod Doma branitelja. S obzirom na skori završetak izgradnje kanalizacije u Flaciusovoj ulici, na koju će se u budućnosti spojiti kanal Pragrande, prije samog spajanja potrebno je čišćenjem kanal dovesti u stanje maksimalne protočnosti. (Piše i snimio Goran ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter