Pula: Argentinka u Teatru Naranča režira Pinokija

Renata Carola Gatica i Luka Juričić (V. BEGIĆ)
Renata Carola Gatica i Luka Juričić (V. BEGIĆ)

Renata Carola Gatica argentinska je redateljica koja će pri Teatru Naranča režirati predstavu "Pinokio", čija bi premijera trebala biti 1. prosinca u pulskom Dječjem kulturnom centru (bivši Pionirski dom).

Postavljanje "Pinokija" tim je važnije jer je to prva predstava za djecu koja je igrala u Puli, i to prije točno 55 godina, također u prostoru nekadašnjeg Pionirskog doma, gdje danas djeluje Teatar Naranča.

Zanimalo nas je tko je Renata Carola Gatica i kako to da jedna argentinska redateljica radi predstavu u Puli.

- Ljubav me dovela do vaše zemlje, za koju, iskreno, prije i nisam čula. Upoznala sam svog sadašnjeg supruga na jednom kazališnom festivalu u Južnoj Americi, zaljubili smo se, i nakon nekog vremena došla sam u Zagreb, odakle mi je suprug. U Argentini sam diplomirala režiju, i malo pomalo, kako sam se tu udomaćila i počela shvaćati običaje i način života, počela sam raditi i kao redateljica, free lancer. Naravno, nije bilo uvijek lako, morala sam naučiti jezik, ali mogu reći da sam se vrlo dobro našla i da sam radila na zanimljivim projektima.

U Zagrebu sam upoznala Luku Juričića, s kojim sam vrlo dobro surađivala, i rodila se ideja da dođem ovdje režirati "Pinokija", veli ova simpatična Argentinka.

- Mila Jovanović koja igra Pinokija vrlo je talentirana, i sigurno će jednoga dana biti izvrsna glumica, a i cijela je ekipa i više nego dobra. Breza Žižović stvara prekrasnu scenografiju, i zajedno radimo na pitanju animacije, teatra sjena i ostalog. Bit će to nešto posve novo, što još pulska publika nije vidjela. Teatar sjena sam već radila, ali takvu vrstu animacije, tu scensku igru nisam još u tom obliku.

Inače, "Pinokio" je vrlo popularan u Argentini, a drago mi je da je predstava upriličena u povodu ove važne obljetnice. Pula mi je posebno lijepa, sliči na moju rodnu Cordobu, već mi se od prvog posjeta jako svidjela. To je grad s dušom, i drago mi je da mogu tu nešto raditi. Smatram da je vrlo važno da jedan tako lijepi grad, s takom bogatom poviješću ima kazalište za djecu. Teatar Naranča odiše posebnom atmosferom, jedinstvenom vibrom, rekla je Gatica. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter