Pula: Antički brod ide na desalinizaciju

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Počele su pripreme za vađenje antičkog drvenog broda pronađenog u Flaciusovoj ulici u Puli početkom veljače.

"Čin vađenja broda započet će nakon što u potpunosti budu završeni radovi na arheološkom istraživanju i izrađena čelična konstrukcija uz pomoć koje će se izvaditi brod", doznajemo iz Uprave Herculanee.

Vađenje antičkog broda trajat će oko mjesec dana, ovisno o uvjetima na gradilištu. Radove će izvoditi ovlaštena tvrtka Kapitel koja je odabrana kao najpovoljnija, a vrijednost radova iznosi 813 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno, ukupno nešto više od milijun kuna. Dio financijskih sredstava u iznosu od 150 tisuća kuna namijenjenog vađenju antičkog broda putem pulskog Konzervatorskog odjela osiguralo je i Ministarstvo kulture.

Radi o vrlo delikatnom poslu budući da je brod od drveta. Brod je, podsjetimo, pronađen na četiri metra dubine, odnosno dva i pol metra ispod razine mora. Tek kada počnu konkretna istraživanja i fini rad arheologa znat će se preciznije o kakvom se pronalasku radi.

- U dogovoru s Uljanikom, kada budemo izvukli brod stavit ćemo ga u jedan hangar jer mora biti u bazenu radi desalinizacije. Taj će postupak trajati dvije godine. Osim toga, bit će potrebne i još dvije godine za njegovu sanaciju, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter