Pula: Albanci proslavili Dan nezavisnosti


Večeras je u hotelu Pula održana proslava 101. obljetnice nezavisnosti Albanije i Dana zastave. Iako se ti blagdana slave 28. studenoga, istarski Albanci su ove godine održali zajedničku proslavu tjedan dana ranije u sjećanje na 1443. godinu kada je Skenderbeg podigao zastavu na dvoru Kruje da bi Albaniji vratio nezavisnost i slobodu koju su joj Turci oduzeli.

Istarski Albanci su se prisjetili i istog datuma 1912. kada je Ismail Qemali podignuo stijeg u Vlori da bi proglasio nezavisnost albanske države od stoljetne vladavine Turaka i time postavio temelje preporoda i osnutka albanske države.

Svoju su večerašnjoj proslavu obilježili u društvu predstavnika drugih nacionalnih manjina u Istri, predstavnika istarskih jedinica lokalne samouprave i veleposlanice Kosova.

Najburniji pljesak je dobio Goran Buić, načelnik Općine Medulin, koji je prepričavao svoje putovanje po Albaniji i istaknuo napredak koji je ta država napravila u proteklih 20 godina. 

U prigodnom programu nastupili su članovi Kluba albanskih studenata iz Zagreba, polaznici dopunske nastave na albanskom jeziku iz Medulina, Pule, Poreča i Rovinja te glazbenici s Kosova Remzije i Nexhat Osmani. (P. GREGOROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter