Pula: Akcija solidarnosti za izbjeglice

U akciji "Siguran prolaz sada" u Pulo se okupilo tek 30-ak aktivista
U akciji "Siguran prolaz sada" u Pulo se okupilo tek 30-ak aktivista

Pod sloganom "Siguran prolaz sada" pulski aktivisti za ljudska prava organizirali su u subotu u Titovom parku na rivi okupljanje građana u znak solidarnosti s pravima izbjeglica. Minutom šutnje točno u podne odali su počast svim nastradalim izbjeglicama, a zatim minutom galame dali podršku onima čija su prava ugrožena. Na biste antifašista tom su prilikom navukli pojaseve za spašavanje u moru, a okupljenima dijelili papirnate lađe na kojim su ostavljali svoje poruke.

Nažalost, izgleda da ideja solidariziranja nije naišla na plodno tlo kod Puljana jer se u parku okupilo tek 30 ljudi. Kako smo doznali od aktivistice Ive Brajković, inače članice Udruge Naš san njihov osmijeh, ova je akcija organizirana na nivou cijele Europe, a krenula je iz Španjolske. - Okupili smo se bez ikakvih političkih konotacija, u znak solidarnosti i humanosti, kako bismo upozorili na kršenje prava izbjeglica i potrebu da im se osigura siguran prolaz iz ratom zahvaćenih zemalja do njihova odredišta, najčešće Austrije i Njemačke, a kako ne bi umirali na otvorenome moru, kao što se to događa već mjesecima, navela nam je Iva. Na upit što misli, zašto se skupu odzvao tako mali broj ljudi Brajković nam je navela kako je to u slučaju Pule doista ne čudi te istaknula da su pozivi javno, putem medija te društvenih mreža odaslani na brojne adrese. - Svakome neka ide na savjest, posebice što je Hrvatska zemlja koja je i sama prošla rat i izbjeglištvo, navela nam je Brajković dok se od ostalih aktivista uz riječi kako je "Pula tapija" ipak moglo čuti da su razočarani malenim odazivom sugrađana.

Inače, ovim se okupljanjem, koje se osim u Puli održalo u Zadru, Splitu i Zagrebu, naš grad pridružio akciji koja se istoga dana provela u više od stotinu gradova i 23 zemlje Europe. Njen je glavni cilj bio potaknuti vlade i institucije diljem Europe da osiguraju sigurne i legalne prolaze za one koji su morali pobjeći iz svojih zemalja zbog ratova, konflikata, nasilja i siromaštva.

Aktivisti za ljudska prava ističu da je iz svojih zemalja moralo pobjeći više od 60 milijuna ljudi, a milijun osoba ušlo je u Europu u 2015. godini. Prošle je godine 3.771 osoba umrlo na moru u pokušaju da se domogne Europe, a ove godine do sada je zabilježeno više od 410 smrtnih slučajeva. Ovaj broj ne uključuje one koji su nestali, bilo da se radi o utopljenima koji nikada nisu nađeni ili o preko deset tisuća kojima se nakon ulaska u Europu gubi svaki trag. (B. PETROVIĆ/Snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter