Pula: 900 tisuca kuna za umirovljenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula i ove godine upucuje otvoren poziv svim umirovljenicima na podrucju Pule da od 2. do 20. svibnja podnesu zahtjev za dodjelu financijske potpore onima s nižim primanjima. Erik Lukšic, procelnik odjela društvenih djelatnosti i Vinko Knez iz odsjeka socijalne skrbi prezentirali su ovogodišnje dodjeljivanje potpora, za koje je u ovogodišnjem proracunu osigurano 900 tisuca kuna.

- Nadamo se da ce se ove godine javiti svi umirovljenici koji ispunjavaju uvjete za dodjeljivanje potpore. Mnogi nisu bili upoznati s dodjeljivanjem potpore ili pak nisu znali da svake godine trebaju obnavljati zahtjev. Nismo promijenili visine potpore, puno znacajnije nam je da svi budu upoznati s mogucnošcu dobivanja potpore, rekao je Vinko Knez iz odsjeka socijalne skrbi, koji istice da je Grad kontaktirao sve umirovljenicke udruge da informiraju clanove, te postavio obavijesti u Gradskoj knjižnici i citaonici umirovljenika, Klubu +50, te Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

Prema kriterijima dodjeljivanja potpore, koja se kroz cetiri kvartala dodjeljuje kroz godinu dana od travnja do travnja, tromjesecnu pomoc od 500 kuna primit ce oni umirovljenici-samci kojima prosjecni mjesecni prihod u posljednja tri mjeseca ne prelazi tisucu kuna. Kvartalnom pomoci od 400 kuna pomoci ce se umirovljenicima kojima mjesecni prihod u posljednja tri mjeseca ne prelazi 1.300 kuna, a s 300 kuna onim umirovljenicima kojima mjesecni prihod u posljednja tri mjeseca ne prelazi 1.700 kuna. Za umirovljenike koji žive u obiteljima u kojima mjesecni prihod u posljednja tri mjeseca po clanu obitelji ne prelazi 1.550 kuna dodijelit ce se tromjesecna pomoc u iznosu od 300 kuna.

Kako bi ostvarili svoja prava umirovljenici koji ispunjavaju zahtjeve trebaju donijeti presliku osobne iskaznice, OIB, odrezak posljednje tri mirovine i potvrdu o prebivalištu u Puli, dok je umirovljenicima u obitelji potrebna potvrda o zajednickim prihodima svih clanova obitelji. Umirovljenici zahtjeve mogu poslati tijekom citave godine ali što prije podnesu zahtjev prije ce i dobiti potpore.

Prošlogodišnje dodjeljivanje potpore nije naišlo na velik odaziv pulskih umirovljenika. Iako su gradske službe u nekoliko navrata ponavljale pozive, te preko umirovljenickih udruga pokušale otkrit uzrok malog odaziva, prošlogodišnju potporu primilo je "svega" 527 pulskih umirovljenika, od cega je puno veci broj samaca. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter