Pula: 60 godina urarske radnje na Trgu 1. svibnja

Svečarsko raspoloženje ispred 'Big Bena'
Svečarsko raspoloženje ispred 'Big Bena'

Danas će se prigodno obilježiti 60. godišnjica otvorenja urarske radnje obitelji Malić na Trgu 1. svibnja. Svoju obljetnicu s ponosom vole vezivati i uz ovogodišnju, 60. godinu filmskog festivala, s kojim su bili i poslovno povezani.

Urarska radnja otvorena je daleke 1953. godine i otad neprekidno radi na istoj adresi. Promjena se dogodila tek smjenom generacija, kada je sin Žarko preuzeo posao od oca Branka. Iako je radio još kao srednjoškolac, sredinom 80-ih godina, od oca je radnju preuzeo s njegovim umirovljenjem 2000.

- Moj otac Branko Malić završio je zanat 1944. godine i 1948. došao služiti vojsku u Pulu te ostao nakon 1950. godine. Zaljubio se u Istru i more. Inače je poznat i po svojoj ljubavi prema usnoj harmonici te je vrlo aktivan na smotri u Gračišću. Svojevremeno je bio i član OKUD-a "Moša Pijade" gdje je i upoznao Mađara Janija Kunčera koji je bio urar i imao radnju u današnjoj Laginjinoj ulici.

Kod njega je i radio godinu dana. Zajedno su završili VKV školu i položili državni majstorski ispit za zlatara i urara. Nakon završene prakse, 1953. godine moj otac otvorio je svoju radnju ovdje na tržnici, kao tada jedan od najmlađih obrtnika u Puli, ispričao nam je Žarko Malić, koji će danas prigodno obilježiti i svojih pet desetljeća života.

Kako kaže, dok je pohađao srednju Tehničku školu, koju je i završio kao precizni mehaničar za satne mehanizme, već je radio uz oca Branka. Tako je i usavršio niz poslova koje i danas nudi u svom obrtu - od popravaka do prodaje satova, graviranja, izmjene baterije i remenja, izradu ključeva i drugog.

- Urarstvo je danas zanat koji nažalost izumire, jer je posla sve manje. Za urara je bitno da ima dobar vid na blizinu, da je strpljiv i precizan jer mora izvoditi fine pokrete i usmjeravati pažnju na detalje. Nekad, kada su satovi bili mehanički, bilo je tu puno posla. Zato smo zaprimali satove i na njima radili nekoliko dana. Danas su to više izmjene dijelova i poslovi koji traju sat, dva, a ne više danima. Nema više toliko rada pa urari polako nestaju, kaže nam Žarko.

Vitalni 86-godišnjak Branko Malić bit će danas u svojoj radnji, koja od 2000. godine nosi naziv "Big Ben", gdje će svirati na usnoj harmonici. Kupci će danas moći iskoristiti i prigodni popust od 20 posto na sve artikle. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter