Pula: 28 asistenata u nastavi čeka novac ministarstva


Natječaj u okviru Europskog socijalnog fonda "Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama" kako doznajemo iz Grada Pule još nije okončan, mada je školska godina već započela.

Rezultati u rujnu

- Postupak odabira kandidata je u tijeku te će kandidati biti odabrani, ako za projektni prijedlog Grada Pule Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donose odluku o financiranju. Ukoliko se to dogodi, odabrani kandidati počet će s radom u školama nakon odabira i potpisivanja ugovora, što bi moglo biti napravljeno u sljedećih nekoliko tjedana, navode iz Grada.

Kako napominju, natječaj se provodi po fazama, a ukupno ih je pet, te su prijavitelji koji nisu zadovoljili kriterije u određenoj fazi o tome i obaviješteni i imali su pravo žalbe, a konačni rezultati znat će se po završetku natječaja, u najskorijem roku tijekom ovog mjeseca.

Inače, projektni prijedlog Grada Pule je ispunio minimalni bodovni prag za prelazak u daljnju fazu, onu provjere prihvatljivosti koja je četvrta po redu od ukupno pet. Ovim projektom predviđeno je, kažu u Gradu, zapošljavanje ukupno 28 nezaposlenih osoba u osnovnim školama kao pomoćnik/pomoćnica u nastavi za djecu s poteškoćama. Posao asistenta plaća se po satu 25 kuna neto s tim da je prijevoz na rad plaćen do 400 kuna mjesečno, a osnovna im je zadaća pružanje neposredne podrške učenicima u obavljanju školskih aktivnosti tijekom nastave, pomoć u učenju, komunikaciji i socijalnoj uključenosti i pomoć u obavljanju školskih aktivnosti i zadataka.

Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre, UDMOSI, jedna je od onih koja asistente u nastavi ima već godinama, a koji su plaćeni prema drugom natječaju, onom Ministarstva socijalne politike i mladih.

- Imamo dva asistenta, odnosno tumača znakovnog jezika koji rade s našim članovima, dok za nove još nema potrebe jer neka djeca još nisu krenula u školu, a nismo htjeli uzimati asistente drugima koji ih možda trebaju. S obzirom da je projekt trogodišnji, naši su asistenti osigurani do 2016. godine, rekao nam je Aleks Tanković predsjednik UDMOSI-ja.

Govoreći o problem koji se u Hrvatskoj pojavio s ovom školskom godinom jer Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije osiguralo novac za asistente u nastavi za oko sedam tisuća djece, već samo za 1.200, Tanković ističe da to treba što hitnije riješiti.

Važna karika

- Smatram da nas jedinice lokalne samouprave dobro prate, pogotovo kada je naš Grad Pula u pitanju, ali je ministarstvo odgovorno za osiguravanje potrebnog novca. Svi se asistenti moraju posebno i educirati i to baš ciljano za dijete kojemu će pomagati, jer je svako dijete posebno na svoj način. Koliko je to važno za asistente, još je važnije za dijete, da se nauči na asistenta. A kada se to jednom organizira tada treba osigurati novac da asistent prati to dijete tijekom školovanja, a ne da ih mijenjaju svakih šest mjeseci, godinu dana, ili pak da se ne zna hoće li biti dovoljno novaca do iduće školske godine, ističe nadalje Tanković.

Izjavu ministra koji smatra da djeca kojoj se ne osiguraju asistenti, nisu diskriminirana, Tanković demantira smatrajući da se uskraćivanjem asistenta, uskraćuje djetetu pravo na redovno školovanje.

- Upravo je cilj da se djeca s teškoćama školuju i da idu u redovne škole, gdje ih se priprema za život. I tu je važno da to bude od najranije dobi, jer neće roditelji moći uvijek brinuti o njima. S druge strane važno je da budu u redovnim školama i da bi se prevladale predrasude te da bi se vidjelo kako svi zajedno mogu funkcionirati u zajednici. I umjesto da se to iz godine u godinu poboljšava, mi nazadujemo. Ako dijete dobije rješenje da ima pravo na asistenta, a ministarstvo potom kaže da za to nema novaca to je diskriminacija. Sramotno je da ministar i ne zna koliko djece uopće treba asistente. A morao bi znati! Kao i to koliko su ti asistenti važna karika između djece i učitelja, bez koji dijete ne bi moglo normalno funkcionirati u redovnoj nastavi, ustvrdio je Tanković. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter