Pula: 22. godišnjica pogibije pirotehničara

Obilježena 22. obljetnica pogibije pirotehničara u pulskoj zračnoj luci (N. LAZAREVIĆ)
Obilježena 22. obljetnica pogibije pirotehničara u pulskoj zračnoj luci (N. LAZAREVIĆ)

Na spomen-obilježju kod središnjeg križa na pulskom Gradskom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće za policajce i branitelje koji su prije 22 godine poginuli pri razminiranju Zračne luke Pula.

U nedjelju 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: bojnik Marijan Vinković, časnički namjesnik Dušan Bulešić te pripadnici specijalne jedinice policije Vicelj Marjanović i Stevo Grbić.

Zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodroma i mogućnosti miniranja piste na njemu, Krizni štab tadašnje Općine Pula, uputio je ekipu u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici MUP-a, a dvojica ZNG-a, u preuzimanje objekta.

Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu pistu u zrak, nakon čega su zajedno s predstavnicima JNA skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja.

Dana 10. studenog, oko 13.30 sati, pirotehničari su ponovo obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem kada je došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četiri pirotehničara pritom izgubila život.

Svojom nesebičnom žrtvom, kako je rečeno, otklonili su opasnost i spasili živote mnogih drugih, a polaganjem vijenaca, uz obitelj, počast su im odali predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane, predstavnici Istarske županije i Grada Pule.

Okupljenima se obratio i načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar koji je istaknuo našu obvezu da se prisjećamo njihovih žrtvi te ih uvijek s ponosom ističemo. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter