Pula 2013: Godina velikih infrastrukturnih projekata

Nakon 15 mjeseci radova u lipnju je za promet otvorena riva (M. ANGELINI)
Nakon 15 mjeseci radova u lipnju je za promet otvorena riva (M. ANGELINI)

Godinu koja je ostala za nama Puljani će najviše pamtiti po velikim infrastrukturnim projektima. Riva je, nakon 15 mjeseci radova i, naravno, nedozvoljenog prometovanja, konačno sredinom godine otvorena za promet. Doduše, više ne kao dvosmjerna, već jednosmjerna prometnica u smjeru Uljanika, pa i danas traju prijepori treba li opet biti dvosmjerna ili je pak bolje pretvoriti je u šetnicu.

Također, u Šijani je početkom godine sklopljen ugovor s tvrtkama Cesta, Viadukt i GP Krk o gradnji velikog rotora vrijednog 44 milijuna kuna. U cijelosti je otvoren, nakon nekoliko probijanja rokova, tek u kolovozu, ali su i na njegov račun odmah stigle kritike da je prevelik, konfuzan i nepregledan. Ostalo je neriješeno i pitanje uređenja unutarnjeg kruga, poprilično velike površine za koju će trebati osmisliti kvalitetan sadržaj ili vizuru. Svi ti radovi, očekivano, zajedno s nastavkom plinofikacije i izgradnje kanalizacijske te vodovodne mreže, izazvali su u turističkoj sezoni velike prometne gužve, pogotovo na ulazima u grad. Ali, za Puljane ništa novo i neočekivano!

Osim prometnih problema, građane je lani mučila i nezaposlenost koja je u veljači u Istri premašila brojku od 12 tisuća, a polovicu nezaposlenih činili su upravo Puljani. Prvih mjeseci 2013. uređivao se i Memorijalni dio Titovog parka s desetak bisti narodnih heroja i antifašista koji je otvoren u lipnju, a zakazan rok - početak svibnja - probijen je jer se po skladištima tražila Titova bista?!

Dobre vijesti stižu iz UNESCO-a čije je izaslanstvo boravilo u Puli radi mogućnosti da se Pula uvrsti na listu svjetske baštine, ali kao ratna luka. Odgovor bi mogao stići ove godine.

Ljeto su uobičajeno obilježili veliki štinjanski festivali, Outlook i Dimensions s počecima u Areni, koja je bila poprište i mnogo mirnijeg i svečanijeg događaja, hodočašća nekoliko tisuća vjernika krajem rujna koji su sudjelovali u beatifikaciji istarskog svećenika Miroslava Bulešića. Ovogodišnji filmski festival bio je jubilarni 60., a kao i dosad pohodio ga je veliki broj ljubitelja sedme umjetnosti. (Redakcijski izvještaj)

CIJELI PREGLED 2013. ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter