Pula: 2.000 jaja za uskrsnu megafritaju

Megafritaja na pulskoj tržnici povodom Uskrsa
Megafritaja na pulskoj tržnici povodom Uskrsa

Preko tisuću porcija fritaje sa šparugama podijeljeno je u subotu na pulskoj tržnici povodom Uskrsa. U megafritaji je završilo dvije tisuće jaja, 30 kilograma šparuga i četiri kilograma škalonje.

Glavni kuhar bio je Budimir Žižović, a pomagali su mu pulski načelnik Boris Miletić, pročelnik Erik Lukšić, direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj, direktor pulske Tržnice Renato Perc i direktor Agrokoke Edin Tanović. Jaja je donirala Agrokoka s željom da počasti građane i svoje kupce.

Ovogodišnji uskrsni program koji organizira Grad Pula u suradnji s pulskom Turističkom zajednicom, Tržnicom i agencijom Avenue upotpunjen je i rođendanskom proslavom pulske tržnice koja u ponedjeljak slavi 110 godina. Tim je povodom građanima podijeljeno tisuću pisanica u bojama Grada Pule.

Manifestaciju su obogatile i udruge nacionalnih manjina koje su predstavile svoje uskrsne običaje. Na štandu Mađarskog kulturnog društva Pula "Moricz Zsigmond" izložena je bila kuhana šunka, kobasice, kuhana jaja, hren, luk, voćna rakija, košarice i kutije za jaja. Saznajemo i da za Uskršnji ponedjeljak mađarski momci obilaze kuće i tamo gdje ima djevojaka polijevaju ih vodom što ustvari predstavlja blagoslov.

Baklave, gravče tavče, ravanija, ajvar, suho voće, mastika, travarica, vina, jaja planuli su na štandu makedonskog kulturnog društva Istarske županije " Sv. Kiril i Metodij". Od Makedonaca saznajemo da na uskršnju trpezu prvi ide okrugli kruh te da se petkom jede posna sarma, posna punjena paprika, grah, riba…

Zajednica Albanaca oduševila je posjetitelje sutlašom ili kuhanom rižom, kuhanom pšenicom, ukiseljenim kuhanim jajima koja se stave u sirutku i dobiju poseban okus, baklavom, orehnjačom, makovnjačom, kiselom rajčicom i kupusom.

Poseban je kolač trilječe koji se priprema od ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka, a glazura je od karamele. Petkom se peče buk simite, poseban kruh u koji ide slanutak pa je slatkastog okusa. S obzirom da nemaju hren na trpezu se stavlja mladi bijeli luk. Slovensko kulturno društvo Istra - Pula upoznalo je posjetitelje s ljekovitim i začinskim biljem. (T. GRBIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter