Pula: 200 osmaša bez svjedodžbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijave za prvi upisni rok u srednje škole pocele su u ponedjeljak i traju još u utorak, a istovremeno u osnovnim školama vlada panika jer je sistem e-matice ponovno zakazao i to, ovoga puta, kod ispisa svjedodžbi, dokumenta koji osmaši moraju predati upravo kod upisa.

- U Ministarstvu tvrde da sustav funkcionira, da je sve u redu, da još samo dvjesto ucenika osmih razreda nije dobilo svjedodžbe, no to nije istina, samo u Puli je najmanje toliko osmaša još uvijek bez svjedodžbe. Ovo što se dogada je strašno, žalili su se prosvjetni djelatnici dok smo obilazili pulske osnovne škole u kojima vec danima muku muce s unošenjem ocjena u e-maticu, a sada i s ispisom svjedodžbi. Nastavnici zamjeraju Ministarstvu znanosti, obrazovanju i sporta te tvrtki King ICT, kojoj je povjerena izrada citavog informatickog sustava škola.

Iako su se djelatnici cijelog dana trudili, u nekim osnovnim školama ni krajem ponedjeljka nisu uspjeli podijeliti svjedodžbe ucenicima osmih razreda.

- Sve je bilo spremno, unijeli smo sve ocjene na vrijeme i ispisali svjedodžbe da bismo na kraju vidjeli da nedostaje engleski jezik. Kada se pogleda u e-maticu na ekranu, predmet je unesen, ali na papiru svjedodžbe ga jednostavno nema. Ocito je došlo do greške u sistemu i sada sve 82 svjedodžbe možemo baciti u koš za smece, ocajan je bio Dragutin Pavlic, ravnatelj Osnovne škole Vidikovac.

Najveci problem s ispisom imale su osnovne škole na talijanskom jeziku jer sistem nije prepoznavao dvojezicne svjedodžbe. Ravnateljica pulske Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi Susanna Cerlon napomenula je da su tek u ponedjeljak u 11.30 sati dobili dvojezicne formulare iako su još od prošle srijede upozoravali nadležne u Ministarstvu i tvrtku King.

U nekim srednjim školama vele da ce ucenike upisivati na temelju izjava roditelja ukoliko im osnovne škole ne podijele na vrijeme svjedodžbe. Prijave za prvi upisni krug u srednjim školama traju još u utorak, dok su upisi na redu u cetvrtak.(Maša JERIN)

OPŠIRNO O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter