Pula, 1913: Zaustavite tiskaru, raspuknuo se top!

Škodin top kalibra 305 mm u svojoj punoj veličini
Škodin top kalibra 305 mm u svojoj punoj veličini

Prije točno stotinu godina Saccorgianom je grunuo moćni brodski top da bi puknuo kao lubenica te zavio Pulu u crno.

U četvrtak, 21. kolovoza 1913. godine, u pulskoj je uvali Saccorgiana u pokusnom gađanju velikog Škodinog topa smrtno stradao viceadmiral Karl Franz grof Lanjuš von Wallenburg te trojica hrvatskih mornara: Jakob Žure, Thomas Čoko i Eduard Škornjak. No, unutar tog povijesnog događaja gotovo je promakla jedna izuzetno važna činjenica - informacija o toj nesreći u pulskom tjedniku Naša sloga najbrža je objavljena vijest u nekom pulskom tiskanom mediju, bar što se ranog novinarstva tiče.

Kratki članak pod naslovom "Strašna nesreća na vježbalištu mornarice, admiral ubijen", objavljen je u četvrtak, 21. kolovoza, samo koji sat nakon nesreće!

O nesretnom topu koji je eksplodirao u 10 sati, pa je raznoseći tone željeza uokolo posijao smrt, već se nakon podneva čitalo u hladu pulskih kavana ili na prašnjavim ulicama. S obzirom na to da je Naša sloga iz Laginjine tiskare pred čitatelje izlazila četvrtkom u 12 sati, tog je dana zbog izvanrednih okolnosti trebalo zaustaviti strojeve koji su već tiskali 34. broj, ubaciti vijest i poslati kolportere s naramkom novina na ulicu.

U toj se brzini redakciji dogodila i greška pa su objavili da je viceadmiral Lanjuš preminuo istog dana, a zapravo je od posljedica ranjavanja umro sutradan, u petak, 22. kolovoza, navečer. Nakon tjedan dana Naša sloga ispričala se za preuranjenu objavu smrti 57-godišnjeg visokog mornaričkog časnika.

A što se zapravo zbivalo na Saccorgiani 21. kolovoza?

Na mornaričkoj streljani za topove (ponegdje se navodi da se nalazila u današnjem kompleksu Zlatnih stijena) tog su jutra isprobavana dva brodska topa Škodine proizvodnje, model iz 1911. kalibra 30,5 cm, dakle giganti među teškim naoružanjem tog doba. Taj je model, namijenjen najrazornijim brodovima, bio težak 50-ak tona i dug gotovo 14 metara!

Katastrofa! U drugom se pucnju rasprsnuo teški zatvarač nesretnog topa, a tonu i pol težak zadnji dio odletio je u uspravni lafet koji se prepolovio i razletio streljanom. Čelični komadi letjeli su naokolo koseći topnike, a jedan od većih komada pogodio je viceadmirala Lanjuša te mu razmrskao noge.

Franz Karl grof Lanjuš pokopan je u ponedjeljak poslijepodne.

"Takvog sprovoda još nije bilo u Puli; to je bilo nešto veličanstveno", pisala je Naša sloga.

Tako se Pula oprostila s grofom, koji, iako nositelj brojnih titula i visokih funkcija u carsko-kraljevskoj mornarici, zapravo postao poznatiji svojom smrću u mirnodopsko doba. (Piše Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS TISKANOG IZDANJA.


Podijeli: Facebook Twiter