Puknute grane cupali bagerom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljedica snijega koji je Pulu iznenadio vikend prije Božica još su vidljive u gotovo svim dijelovima grada. Iako su prošla vec dva tjedna, po gradu još ima srušenih stabala.

Na stanje na Verudeli upozorila nas je Dušica Radojcic, predsjednica Zelene Istre, koja je apelirala da se pažljivije postupa s polomljenim borovima kojima su grane popustile i polomile se pod težinom snijega, a jedna nam je citateljica poslala fotografiju na kojoj se vide bageri na djelu.

"Šokiralo me kada sam u subotu vidjela da se polomljene grane borova, umjesto da se odrežu pilama, cupaju metalnom rukom bagera tako da se sva stabla tresu", rekla je Radojcic te dodala da u takvim situacijama postoji procedura koja se mora poštivati.



Kako kaže, dozvolu za uklanjanje stabala ili grana izdaje Herculanea ili Hrvatske šume, ovisno o tome gdje se oni nalaze, a grane se uklanjaju po propisanim pravilima. Mjesto na kojem je grana odrezana treba se premazati posebnom tekucinom da ga ne bi napale gljivice i tako uništile cijelo stablo.

Radojcic je rekla da je, cim je vidjela što se dogada, kontaktirala odgovorne osobe iz Arenaturista koje su istaknule da je bilo predvideno da bager samo pokupi polomljene grane, da ce se ovakvo postupanje prema borovima odmah prekinuti te unajmiti osoba koja ce to strucno odraditi.

Dolaskom na Verudelu i sami smo se u nedjelju uvjerili kako se postupalo s granama, iako su bageri mirovali.


Podijeli: Facebook Twiter