Pukla ljubav izmedu Jukopile i IDS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisna lista Emila Jukopile raskida suradnju s medulinskim IDS-om u radu opcinskog vijeca zbog nespojivih stavova vezanih prvenstveno uz proracun, objavili su u utorak clanovi Jukopiline Nezavisne liste na konferenciji za novinare. Podsjetimo, clanovi te liste i vijecnik Goran Žmak (IDS) nisu podržali ovogodišnji proracun, a na prošloj sjednici vijeca Sergio Premate s iste liste odstupio je s mjesta potpredsjednika vijeca.

Prevrat u vijecu gdje je naspram "osamljene" Jukopiline liste sad ona nacelnika Gorana Buica, IDS, HDZ, SDP i nezavisna lista Vladimira Periše mogao se, prema Jukopilinim rijecima, naslutiti još od zajednickog putovanja nacelnika Gorana Buica i župana Ivana Jakovcica u London. Kako kaže Jukopila, bili su na nogometnoj utakmici Engleska - Hrvatska koja se održala u rujnu 2009.

- Otad se osjecaju neke promjene, a medu njima je i ona vezana uz Kaštjun. Iako je vec godinama stav vijeca da se protivi izgradnji Kaštjuna mi smo tiho pali jer nacelnik na sastanku sa županom predlaže dubinsku sanaciju odlagališta prije izgradnje. Što znaci ta sanacija i što je sa dosadašnjim stavom vijeca?, pita se Jukopila.

Njegova lista ne prihvaca odgovornost za opcinsko zaduživanje koje je, kažu, doseglo gotovo 20 milijuna kuna, niti za rasprodaju zemljišta za sedam milijuna kuna u ovoj te po šest milijuna kuna u sljedece dvije godine. Dok sve Opcine smanjuju proracun, Medulin ga povecava što je po njima neprihvatljivo.

Nezaobilazna tema bilo je i komunalno poduzece Albanež koji prema Jukopilinom mišljenju ima skupu i neucinkovitu uslugu te nekompetentne zaposlenike zaposlene po principu rodbinskih veza.

- Najveci problem je kanalizacija jer je samo Medulin spojen na dva ispusta, u luci i kod kampa Kažela, pa sve fekalije završavaju bez procistaca u moru. Svi placaju doprinos za izgradnju kanalizacije, a na nju se prikljucuju samo neki. Podržali smo naplatu doprinosa, ali pod uvjetom da se kanalizacija i izgradi. Naša želja da se taj problem riješi nije naišao na razumijevanje i zbog toga nismo mogli sudjelovati u vodenju tog komunalca, rekao je clan liste Davor Zoricic.

- Kad se izglasavao doprinos receno je da ce taj novac poslužiti kao sredstvo osiguranja kredita, a sad su ta sredstva potrošena negdje drugdje, nadovezao se Jukopila te podsjetio na njihov model koncesije s kojim je, kaže, u tri godine na kanalizaciju moglo biti prikljuceno 70 posto mještana i svi turisticki subjekti, a Sergio Premate iznio svoju kalkulaciju o 40 do 50 milijuna utrošenih u 18 godina na kanalizaciju te opasku da se povecava broj ispusta, a procistaca nigdje.

- Uzorkovanje mora vrši se tamo gdje su jake struje, prema Poreru što nije odraz pravog stanja. Izgleda da su u Albanežu najisplativiji havarijski ispusti i zaduživanje, zakljucio je Premate.

Albanež je pohvalu dobio jedino u segmentu koji se tice v.d. direktora Mirka Bijažica i to zbog njegove strucnosti kojem su pak, kaže Jukopila, ruke vezane jer je u sudskom registru na mjestu direktora još uvijek naveden Drago Brulc, stari nadzorni odbor i Goran Buic kao skupština. S obzirom da Bijažic nije imenovan za direktora Jukopila smatra da se na njega mogu i vrše pritisci.

Jedna od tocki dnevnog reda bili su prostorni planovi nižeg reda u kojima, kaže Jukopila, postoji zastoj u izradi te traži da se pod hitno krene s njihovom izradom. (T. GRBIC)

Darko Lorencin ne zna za raskid
Predsjednik medulinske podružnice IDS-a i opcinskog vijeca Darko Lorencin u telefonskom razgovoru nam je rekao da ne zna za raskid suradnje Nezavisne liste Emila Jukopile.
- Ne znam gdje je nastao problem jer nismo ništa loše napravili. IDS je stranka s glavom i repom i ponašamo se odgovorno te ne želimo staviti ništa ispred interesa mještana. Odlucili smo podržati proracun i kontrolirati i komentirati rad nacelnika Gorana Buica. Jasno smo rekli što podržavamo, a gdje imamo zadršku. Afirmativno smo se postavili prema svim projektima jer želimo konkretne pomake u izgradnji kanalizacije, vodenju Albaneža, medunarodnim projektima…
Tome dajemo prioritet jer se ne želimo igrati velike politike u maloj sredini i mislio sam da smo se oko toga svi složili. Žao mi je zbog raskida suradnje, no treba potisnuti bavljenje samima sobom, a potaknuti projekte i to je ono za što smo se opredijelili kao stranka, rekao je Lorencin.


Podijeli: Facebook Twiter