Pukla ljubav izmedu Berlusconija i Gadafija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike i strastvene ljubavne price kratkog su vijeka: Moamer Gadafi se za susreta s novinarima u Tripoliju okomio na Italiju i talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

- Prisilio sam Talijane da mi se poklone i da se ispricaju zbog kolonijalne politike. Sada je cijeli Zapad uvrijeden zbog talijanskog poljupca ruke, rekao je Gadafi, ocito misleci na trenutak kada mu je lani Berlusconi uz duboki naklon poljubio ruku pred kamerama svjetskih medija.

Nesvakidašnji, neprimjeren i definitivno smiješan i uvredljivi izraz poštovanja talijanskog premijera prema diktatoru prerastao je osobne okvire i postao prvorazredno državnicko i diplomatsko sredstvo u rukama libijskog diktatora.

Godine 2008. Berlusconi je talijanskoj javnosti ponosno predstavio talijansko-libijski ugovor o prijateljstvu i suradnji koji je Talijanima osigurao unosne poslove s Libijom. Sada je Italija taj ugovor zamrznula, prvenstveno zato što se dobar dio ugovorenog poslovanja tice isporuke talijanskog oružja Libiji.

Britanski list The Guardian objavio je zapanjujuce podatke o obujmu poslovanja svih europskih država s Libijom, vezan uz izvoz raznog oružja. Prema tim podacima, Italija je nakon potpisivanja ugovora s Libijom za cak sedam puta povecala vrijednost tog biznisa.

Izvoz oružja iz Italije u Libiju 2006. je iznosio 14,97 milijuna eura, dok se 2009. taj iznos popeo na 111,8 milijuna eura. Italija je na prvom mjestu te neslavne ljestvice, a na drugom i trecem nalaze se Francuska i Velika Britanija.

Sada je Zapad uveo sankcije ne bi li svrgnuo Gadafija i njegov režim, a biznis je nakratko stao. Ceka se rasplet dogadaja i, kako to obicno biva, slijedi faza basnoslovnih zarada svjetski poznatih švercera oružja.


Podijeli: Facebook Twiter