Pukla ljubav izdavaca i redakcije Novih foja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od utorka blokirana internetska stranica Novih foji - lokalnih novina, cije tiskano izdanje na Labinštini izlazi svakog posljednjeg petka u mjesecu - nijemi je svjedok razlaza Labinske tiskare, kao izdavaca, s redakcijom koju predvode glavni urednik Nenad Cakic i, kako piše u impresumu, autorica projekta Eleonora Vlacic. I Dušan Matijaševic, direktor i jedini vlasnik Labinske tiskare, i spomenuti dvojac zakopcani su kada ih pitate o razlozima prekida suradnje - nude tek nacelna pojašnjena. Obje strane, medutim, najavljuju da ce nastaviti izdavati novine, i to pod imenom - Novi foji. S obzirom na to da donedavni suradnici potvrduju dobru zaradu koju je postizala novina, legitimno je pretpostaviti što je glavni kamen spoticanja. Simptomaticno je, k tome, da je ljubav puknula baš pred božicno-novogodišnje blagdane, kada je više novinskih oglasa i cestitaka pa rastu prihodi.

"Nije sporno da Foji vrte veliki novac jer je rijec o jednom od uspješnijih lokalnih novinskih projekata, no mi smo skromni i radimo ovaj posao iz ljubavi. Nismo se s vlasnikom tiskare mogli dogovoriti oko detalja poslovne suradnje, pa je kompletna ekipa koja proizvodi novine dala otkaz i prešla u novu tvrtku Vlacic & Cakic d.o.o., osnovanu ovih dana, a ciji smo vlasnici Eleonora i ja. To nije samo redakcija, nego tim koji je odradivao kompletan posao oko novina, njihove pripreme, distribucije i svega popratnog", izjavio nam je Cakic.

Veli da ce novine izdati u prosincu te da se, osim izdavaca (njihova tvrtka), ništa nece promijeniti. Ostat ce, dodaje, i na internetu, uz eventualne sitne korekcije ako bude problema u korištenju dosadašnje domene."Na ime Novi foji prava polaže Eleonora Vlacic, koja se u impresumu oduvijek pojavljuje kao autorica projekta, odnosno njena bivša tvrtka Istarski glas. Zatreba li, oko toga ce se povesti i sudski spor", smatra Cakic.

Dušan Matijaševic, pak, obrazlaže da ni s Cakicem ni Vlacic formalno nije bio partner buduci da nije potpisan nikakav ugovor o takvom odnosu - clanovi redakcije, napominje, bili su samo zaposlenici Labinske tiskare. S obzirom na to da je izdavac, smatra da ima pravo na ime Novi foji, kao i na internet domenu www.novifoji.com. I on je to spreman sudski dokazati.

Napominje da je ovo njegova posljednja izjava o ovom slucaju - ne želi prepucavanja po novinama. Pokušat ce, kaže, sakupiti novu redakcijsku ekipu, koja ce u koncipiranju novine dobiti potpuno odriješene ruke, a Labinska tiskara pružala bi logisticku potporu.


Podijeli: Facebook Twiter