Pukla cijev: Od Barbana do Valture i danas bez vode

Cjevovod Rakonek-Pula star je 50 godina i često dolazi do puknuća cijevi (D. ŠTIFANIĆ)
Cjevovod Rakonek-Pula star je 50 godina i često dolazi do puknuća cijevi (D. ŠTIFANIĆ)

Stanovnici općina Barban, Marčana, dijela općine Ližnjan te grada Vodnjana danas su se nemalo iznenadili kada su shvatili da će još jedan dan provesti "na suhom". Iako su u ponedjeljak obaviješteni da će zbog radova na prespoju novoizgrađene linije na cjevovodu Rakonek-Pula u utorak cijeli dan biti bez vode, ona se ni danas nije vratila u njihove domove.

- Ovo je zaista neprimjereno, da u 21. stoljeću cijela dva dana ostajemo bez vode, a već imamo turiste u apartmanima i kućama za odmor. Znali smo za jučer, ali kada smo se i danas ujutro probudili bez vode, već smo bili strašno ljuti. Kako da objasnimo gostima zašto se ne mogu istuširati? Znate kako oni to odmah gledaju, da su nas možda iskopčali jer nismo platili račun ili nešto slično. Nekako sam im uspjela objasniti da se to dogodilo zbog radova, jer sam odmah ujutro zvala Vodovod da ih pitam što se zbiva, ali turisti kažu da nikad nisu doživjeli da baš cijeli dan budu bez vode u svojoj zemlji, eventualno nekoliko sati. Zar se ne može napraviti nekakav obilazni ili rezervni pravac baš za ovakve slučajeve? I lani nam se to događalo i sada opet, u zadnjih mjesec dana smo već četvrti put bez vode, to je stvarno sramota, požalila nam se Ivana Peruško iz Loborike.

Tehnički direktor pulskog Vodovoda Igor Habenšus rekao je da ne postoje alternativni pravci, ali da razumije ljude i njihovo nezadovoljstvo. Glavni krivac za ovakve nemile događaje su pola stoljeća stare cijevi na magistralnom cjevovodu Rakonek-Pula koje uslijed promjene tlaka u njima, zbog pražnjenja i punjenja cjevovoda, i dugogodišnjeg zamora materijala, nerijetko puknu.

- Radili smo, kao što smo najavili, na prespoju nove linije vodovoda za poduzetničku zonu Barban i prilikom punjenja tog cjevovoda oko ponoći je došlo do puknuća kod Sankovići. Naši su djelatnici već u jedan sat poslije ponoći bili na terenu i sanirali kvar nekoliko sati, nakon čega je trebalo ponovo isprati cijevi, pa je punjenje magistralnog cjevovoda počelo oko sedam sati ujutro. S obzirom na to da se radi o 28 kilometara dugom cjevovodu, a s ograncima prema Vodnjanu i okolnim mjestima ima i više od 50 kilometara, vodu će prvo dobiti Barbanština pa polako i druga mjesta, a do navečer bi svi trebali imati vodu, rekao je Habenšus.

Podsjetimo, lani je u najmanje dva navrata došlo do pucanja cijevi i to upravo na području Barbanštine, zbog čega je cijelo područje od Barbana do Valture bilo po dva, tri dana bez vode. Iako je Habenšus tada najavio da bi 2014. trebala uslijediti potpuna rekonstrukcija tog cjevovoda o kojem ovisi jako veliko i gusto naseljeno područje Istre, neizvjesno je hoće li se taj projekt ostvariti tako brzo. Habenšus kaže da je cijena takve investicije veća od 60 milijuna kuna, zbog čega će Vodovod, nakon izrade projekta, konkurirati s njim na neki od fondova Europske Unije.

Potpuna normalizacija u opskrbi vodom očekuje se u večernjim satima, a sve potrebne informacije ili zahtjev za cisternom mogu se dobiti u dispečerskom centru na broj 529-972.

Iako je Igor Habenšus rekao da je voda puštena kroz cjevovod u sedam sati ujutro, mnoga su kućanstva i tijekom poslijepodneva bila bez vode. Kako smo doznali od mještana, u Barban se voda vratila negdje oko 14 sati, no ostala su mjesta Barbanštine, posebice ona na granici s općinom Marčana, na to čekala gotovo do 17 sati, kada je, primjerice, voda potekla iz slavina u Šajinima. U isto to vrijeme nazvala nas je gospođa iz Marčane koja je prije toga gnjevno "oprala" Vodovod, kako nam je rekla, a nije ostala dužna ni načelniku Marčane Marijanu Kostešiću iako on nema nikakve direktne veze s ovom nezgodnom situacijom. Budući da je upravo zbog sporog punjenja cjevovoda dan ranije utvrđen kvar na liniji Prnjani-Luter, kako smo spomenuli, točnije kod sela Sankovići, upitali smo Habenšusa je li normalno da treba toliko puno vremena da se voda vrati u cjevovod.

- Sve je u redu, znam kako je ljudima ali ih molimo za strpljenje. Odlučili smo da pustimo vodu pod nižim tlakom da ne bi opet došlo negdje do puknuća cijevi, jer nažalost raspolažemo sa zaista starom infrastrukturom na tom području. Neprestano kontroliramo do kud je voda stigla, pa računamo da bi Vodnjanština trebala imati vodu negdje do 21 sat, objasnio je Habenšus. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter