Pukla cijev: Jug Istre na suhom

Razbijena cijev na tri metra dubine
Razbijena cijev na tri metra dubine

Kao da suša zbog koje se Poluotok bori s ograničenjima u korištenju vode iz javnog sustava nije dovoljna, u petak su tisuće stanovnika južne Istre ostale doslovno - na suhom. Razlog je puknuće magistralnog voda Rakonek-Pula na barbanskom području, zbog čega su od 7 sati bez vode bili stanovnici općina Barban, Marčana, grada Vodnjana te Valture i Muntića u općini Ližnjan.

Iako su na terenu kvar promptno otklanjali radnici pulskog Vodovoda, normalizacija opskrbe očekuje se tek sutra ujutro. Riječ je, objasnili su nam u Vodovodu, o velikom sustavu pa i proces ponovnog punjenja traje dugo.

Zbog dugotrajnog prekida opskrbe vodom, Vodovod je organizirao cisternu za kritična područja, a za raspored se brinuo dispečer prema zahtjevima građana.

Glavna vodovodna cijev pukla je 500 metara nizvodno od rezervoara Prnjani, u Sinožićima, na parceli Antona Kalčića. Na terenu smo zatekli radnike i bager, nekoliko brajdi žrtvovano je radi sanacije kvara, ali drugačije se nije moglo. Ni vitalnom 93-godišnjaku Kalčiću to nije smetalo jer, kako je rekao, važno je da se kvar otkloni i voda dođe do domaćinstava.

Bager je izbacivao zemlju, no u jednom trenutku dio zemlje se odronio pa je morao kopati ispočetka. Cijev je promjera pola metra i vode, bolje reći blata, na mjestu puknuća nije bilo u većim količinama jer se, zahvaljujući sustavu daljinskog praćenja, kvar detektirao brzo, a "špina" iz rezervoara Prnjani odmah zatvorila.

- Tehnička ekipa pulskog Vodovoda je odmah izašla na teren. Cijev je postavljena još 1960. kad je izgrađen pogon Rakonek. Nezgodno je što se kvar dogodio baš sad kad imamo i redukciju vode, ali na to ne možemo utjecati, kvarova uvijek ima, rekao nam je jučer na mjestu sanacije cijevi voditelj gradilišta Konrad Vlačić.

Zbog dugotrajnog popravka, cisterna Vodovoda je od 11.30 sati opskrbljivala mjesta vodom, s planom zaustavljanja u Valturi, Marčani, Galižani, Vodnjanu i Barbanu. Svi koji su imali potrebu za većom količinom vode zbog napajanja stoke ili iz bilo kojeg drugog razloga mogli su naručiti cisternu na broj 529 972. Tako je primjerice cisterna oko 15.30 bila rezervirana za dio u Galižani, odnosno mještanina koji se bavi ovčarstvom, a napojiti je trebao stotinjak ovaca. (Tatjana GRBIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter