Puka borba ili sklad duša?

Vana Gović i Dunja Janković predstavljaju lošinjski festival "ŠKVER art project" (Darko ŠKROBONJA/7DS)
Vana Gović i Dunja Janković predstavljaju lošinjski festival "ŠKVER art project" (Darko ŠKROBONJA/7DS)

Osim vlastite produkcije i predstavljanja umjetnika koji gostuju ekskluzivno na ovom pazinskom festivalu, Sedam dana stvaranja odavno njeguje i prijateljske odnose s drugim festivalima alternativne kulture u zemlji i inozemstvu, pružajući im priliku da se predstave i u Pazinu. U petak je tako u večernjem programu predstavljen festival "ŠKVER art project", definiran kao "internacionalni festival rubne i eksperimentalne kulture" a održava se sredinom lipnja u Malom Lošinju. Ovaj su festival predstavile njegove voditeljice, Vana Gović i Dunja Janković, naglasivši da mu je fokus brodogradilište u Malom Lošinju, a programi se događaju unutar brodogradilišta i oko njega. Program lošinjskog "ŠKVER art projecta" sastoji se od koncerata, performansa, izložbi, filmskih projekcija, te od radionica koje traju kroz cijeli festival i čiji se rezultati predstavljaju zadnjega dana, baš kao i u Pazinu.

Petak je bio dan za još jednu ozbiljnu kazališnu predstavu, formu kojoj je ovogodišnji festival "Sedam dana stvaranja" izgleda izuzetno naklonjen. Komad naslovljen "Limits" izveli su Nikita Val i Migui Mandala Sol iz Barcelone. Iako u predstavi uopće nema dijaloga, ona se ne može definirati ni kao pantomimska ni kao plesna.

Komunikacija među dvoje likova vrlo je intenzivna, iako neverbalna. Geste glumaca i njihovi uzajamni fizički odnosi, podcrtani čestom izmjenom kostima i rekvizita kao i pratećom glazbom, grade labavu priču o značaju i stanjima ljubavne veze, prikazujući je češće kao puku borbu nego kao sklad duša, kao uzajamno nadjačavanje više nego kao uzajamnu potporu, ali da stvar ne izgleda tako jednostavno, glumci su vlastite rodne atribute zamistificirali recipročnom uporabom kostima i rekvizita, pa je žensko načelo često postajalo simbol muškoga, i obrnuto. Posljednji redovni festivalski koncert održali su gitarist Darko Horvat i pjevačica Ivana Galić, kao duet "L'abeille", predstavljajući repertoar vrlo širokog žanrovskog raspona, od folka, bluesa i countryja preko evergreena do latino glazbe. (D. ŠIŠOVIĆ)

 - GO02968458.jpg   - GO02968459.jpg Prizor iz predstave "Limits" koja je u Pazin stigla iz Barcelone (Foto: Darko ŠKROBONJA/7DS)  - GO02968460.jpg Darko Horvat i Ivana Galić, odnosno duo L'abeille (Foto: Darko ŠKROBONJA/7DS)


Podijeli: Facebook Twiter