Puigdemontov odvjetnik za ispitivanje u Belgiji

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Ne pojavi li se smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont u četvrtak na sudu u Madridu, Španjolska će za njim raspisati europski uhidbeni nalog te zatražiti od Belgije njegovo izručenje, pišu u srijedu novine El País pozivajući se na neimenovane izvore u pravosuđu.

Puigdemont je optužen u Španjolskoj za pobunu, neposluh i malverzacije javnim novcem i trebao bi se u četvrtak pojaviti pred sudom u Madridu. On i ostalih 13 katalonskih dužnosnika trebali bi biti saslušani u četvrtak i petak.

Puigdemont se nalazi u Belgiji a njegov odvjetnik je rekao da se neće odazvati pozivu na sud te traži da bude ispitan u Belgiji.

Njegov odvjetnik Paul Bekaert ranije je branio članove separatističke organizacije ETA-e te "uspijevao paralizirati njihovo izručenje Španjolskoj", navodi El Pais. ETA se nalazi na listi terorističkih skupina u Španjolskoj i Europskoj uniji.

"Dobro je savjetovan prilikom odabira Belgije", pišu te novine sa sjedištem u Madridu citirajući neimenovani izvor iz pravosuđa. Puigdemont je u utorak rekao kako je došao u Bruxelles kako "bi u srcu Europe upozorio na pristranost španjolskog pravosuđa".

"Predložio sam da ga ispitaju u Belgiji", rekao je Bekaert za novinsku agenciju AP. "To je moguće. U prošlosti sam imao takve slučajeve", dodao je.

U podne se očekivalo obraćanje Puigdemonta iz flamanskog gradića Tielta gdje njegov odvjetnik ima ured no to se nije dogodilo. Tielt je udaljen 30 kilometara od grada Genta na sjeveru Belgije.

Puigdemont se u Španjolskoj suočava sa zatvorskom kaznom od oko 30 godina jer je optužen za pobunu. Španjolsko državno odvjetništvo će u četvrtak vjerojatno zatražiti od suda preventivni pritvor pojavi li se ondje u četvrtak, pišu novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni. Nekoliko optuženih katalonskih dužnosnika potvrdilo je u srijedu da će se odazvati pozivu na sud te će biti saslušani tijekom četvrtka i petka. Državno odvjetništvo bi i za njih moglo zatražiti pritvor.

Gradonačelnica Barcelone u srijedu se usprotivila mogućem zatvaranju dužnosnika koje je španjolska vlada razriješila funkcija u subotu nakon što je u petak u katalonskom parlamentu proglašena nezavisna republika Katalonija.

"Suočavanje s neodgovornošću katalonske vlade koalicije "Zajedno za Da" trebalo bi biti na izborima s argumentima a ne slanjem u zatvor", napisala je gradonačelnica Ada Colau na Twitteru.

Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, za 21.prosinca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter