Puigdemont poziva EU da poštuje ishod izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont pozvao je Španjolsku i EU da poštuju rezultate prosinačkih regionalnih katalonskih izbora, dodavši da će Madrid morati okončati izravnu upravu ukoliko pobijede oni koji su glasali za odvajanje od Španjolske.

Obraćajući se javnosti iz Belgije u koju je pobjegao početkom mjeseca, Puigdemont je rekao da je riječ o najznačajnijem glasanju u povijesti Katalonije.

"Hoćete li prihvatiti rezultate referenduma održanog 21. prosinca ako pobijedi strana koja se zalaže za neovisnost? Hoćete li se obvezati da ćete okončati izravnu upravu, ako tako pokažu rezultati?", upitao se dok su njegovi pristaše skandirali "Puigdemon, naš predsjednik" u govoru u kojem je otkrio popis kandidata za koje bi trebalo glasati.

Pošto je raspustio katalonski parlament i regionalnu vladu kao odgovor na rezultate referenduma održanog 27. listopada na kojemu su se stanovnici Katalonije izjasnili za neovisnost, španjolski premijer Mariano Rajoy je izjavio da će se novi izbori održati u Kataloniji, pozvavši Puigdemona da u njima sudjeluje.

Prokatalonski orijentirane stranke idući mjesec očekuju pobjedu, premda bi im se moglo dogoditi da ne ostvare dovoljan broj mjesta u parlamentu, a ona su potrebna kako bi se ponovno organizirala kampanja za održavanje referenduma o otcjepljenju, pokazale su ankete.

"21. prosinca moramo jasno poručiti Madridu i Europskoj uniji da se demokracija u Kataloniji ne smije potkopavati. Nikada više u Kataloniji", poručio je Puigdemont iz grada Oostkampa blizu Brugesa, dijela belgijske falmanske regije koja i sama ima slične aspiracije.

Čelnici EU-a iznimno su zabrinuti zbog katalonskog zahtjeva za neovisnošću jer je potaknuo lavinu sličnih aspiracija izvan španjolskih granica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter