Puhara rekorderka od 4,46 kilograma!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I vozio je tako Mirko Karanovic svoj kamion od Žminja prema Pazinu, kadli spazi da se nešto okruglo i poveliko bjelasa u travi, odmah blizu ceste, nedaleko Zabrežana, skoro na medi izmedu livade i obradene njive. Zaustavio je kamion, sišao do bijele gomilice velicine, kako je kazao, "kao dvije ljudske glave", i podigao je objema rukama.

Zaculo se tiho pucanje tanke stapke neobicno velike gljive puhare, odnosno pazdaca kako ju neki zovu, i ulov je ukrcan u kamion te odvezen u Pazin. Na Tvornici stocne hrane gljiva je izvagana digitalnom vagom, ciji se displej zaustavio na nevjerojatnih 4,46 kilograma.

Mirkov kolega Marino Ujcic odmah je fotoaparatom ovjekovjecio lovca i njegov ulov, i gljiva je naposljetku završila kod kuce, u rukama Mirkove supruge Mirande.

"Zapravo ne znamo što cemo s njom, cuo sam da je dobra pohana pa cemo je narezati i ispohati", rekao nam je Mirko preko telefona, još uvijek se cudeci svome nalazu. Gljive bere rijetko, ponekad ubere koju suncanicu ili kraculje, više se bavi lovom i ribolovom, ali snaci ce se oni i s ovom puharom kapitalkom koja, kaže sretni nalaznik, tako lijepo miriše.


Podijeli: Facebook Twiter