Puhački orkestar Pule: 20 godina sjajnih uspjeha

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U ponedjeljak je u Istarskom narodnom kazalištu- Gradskom kazalištu Pula održan nastup Puhačkog orkestra grada Pule, koji je ovom prilikom proslavio i svoj dvadeseti rođendan. Ovaj tradicionalni zimski glazbeni događaj - u sklopu manifestacije Prosinac u gradu - izvođači su svojoj publici, kao i uvijek dosad, poklonili. U organizaciji Puhačkog orkestra i SAKUD-a Pula te pod pokroviteljstvom Grada Pule, koncertna je večer posjetiteljima ponudila raznoliki i tematski vrlo bogat program.

Pažljiva publika nagradila je ovacijama sve protagoniste, a o ovome orkestru više je puta rečeno da je jedan od nezaobilaznih gradskih kulturnih čimbenika, što je i ovoga puta potvrdio podarivši publici dva bisa.

Koncert je otvorila Beethovenova „Oda radosti“ uz solista Sandra Peročevića pod ravnanjem Branka Okmace, nakon čega je uslijedila nagrađivana Okmacina skladba „Olimfos“. Blok filmske glazbe - posvećen 60. obljetnici pulskog filmskog festivala činili su „Disney Fantasy“, „Pirati s Kariba“ te poznata tema iz domaćeg klasika „Tko pjeva zlo ne misli“ - pjesma „Noćas“ - u izvedbi Vesne Nežić-Ružić i pod ravnanjem Ante Dobronića. Aranžman je upravo za ovu popularnu pulsku pjevačicu, pulske puhače i ovaj koncert napisao Vladimir Mustajbašić i bila je to njegova praizvedba.

Na programu su bile i obrade pop-rock hitova iz druge polovine 20. stoljeća, čuveni „Quando quando quando“ uz finale s latinskooameričkim ritmovima bossa nove i sambe u kompoziciji „Os pássaros do Brasil“. Orkestar je iznimno dobro uvježban, a premda ga čine glazbenici s različitim stažem – neki su tu od samoga početka, a neki su tek na svojim počecima, kao primjerice 11-godišnji Filip Pašić koji je debitirao, u sjajnim izvedbama svi zvuče nevjerojatno uigrano, a s dirigentima Dobronićem i Okmacom vidljiva je izvrsna suradnja. Kroz program su ležerno i duhovito vodili Tijana Vukić i Dražen Turina Šajeta.

Puhački orkestar grada Pule osnovan je 1993. godine i simfonijskog je tipa, sa šezdeset glazbenika svih generacija. Petnaestak članova vrsni su solisti. Od svog osnutka do danas orkestar je jedan od najboljih u Hrvatskoj (priznanja, medalja s međunarodnog natjecanja, zlatne plakete s državnih natjecanja). Prva je i najveća sekcija istoimene udruge - danas glazbenog centra s osamdeset članova koji djeluje u Rojcu, a čine ga još i Big Band Pula, manji instrumentalni sastavi i Ženska klapa Teranke. (V. BEGIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter