Puhaci za svaciji ukus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamnaesto izdanje najdugovjecnijeg festivala klasicne glazbe, Ljetnog festivala Rovinj, pod umjetnickim ravnanjem Katje Markotic, otvoren je u crkvi svete Eufemije nastupom Puhackog orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske.

Orkestar pod dirigentskom palicom Tomislava Facinija, uz Vlatku Peljhan, solisticu za violinom, predstavio se raznovrsnim programom koja je zadovoljila sve ukuse publike. Peljhan je inace diplomirala violinu na Muzickoj akademiji u Zagrebu, a magistrirala violinu i violu na Visokoj školi za glazbu i ples u Rotterdamu, clanica je više domacih i medunarodnih ansambla te umjetnicka voditeljica Komornog ansambla Zagrebacke opere.

Simfonijski puhacki orkestar, osnovan 1991. godine, uz nastupe na protokolarnim zadacama koje predstavljaju okosnicu djelovanja, razvio je i opsežnu koncertnu djelatnost u Zagrebu, ali i širom Hrvatske gdje nastupaju na uvaženim festivalima klasicne glazbe.

Najveci dio repertoara cine originalne skladbe za puhace, hrvatske praizvedbe djela svjetske glazbene baštine, djela suvremenih skladatelja i praizvedbe hrvatskih autora, ali, kako se i po rovinjskom koncertu dalo zakljuciti, i djela svjetskih glazbenih skladatelja starijeg i novijeg datuma.

Publike kao i po obicaju na ovom ciklusu, koji se predstavlja s deset koncerata i trajat ce sve do 6. rujna, nije nedostajalo, a svojim izvedbama orkestar je opravdao titulu jednog od najraprezentativnijih orkestra u državi te redom nakon svojih izvedbi nagradivan burnim aplauzom.

Sljedeci koncert produkcijskog ciklusa Ljetnog festivala Rovinj održat ce se 22. srpnja u crkvi Svetog Franje s pocetkom u 21 sat programom "Romanticni dueti" a nastupaju sopranistica Klasja Modrušan mezzosopransitica Katja Markotic uz klavirsku pratnju Danijele Petric. (Napisala i snimila M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter