PUF: U vrtlogu ludila

Posvećeno Kafki
Posvećeno Kafki

Treće večeri 22. PUF-a održane su dvije predstave koje povezuje to što je na sceni samo jedan glumac odnosno plesač i obje su nadahnute književnim klasicima, a slučajnost je htjela da svjetska premijera predstave posvećena Kafki bude izvedena u Puli baš na njegov rođendan.

Stari znanac

Prvo se na daskama Istarskog narodnog kazališta predstavio stari znanac Mehdi Farajpour, voditelj Oriantheatre Dance Company koji je režirao i ovogodišnju "Anno Domini". Ovaj put, za svoju ukupno četvrtu izvedbu na PUF-u nadahnuo ga je svijet Franza Kafke pa je tako i predstava dobila naziv "K-af-ka" i bila je to njena svjetska premijera. Na početku predstave protagonist ide protiv vremena, trči obrnutim smjerom i unatrag na velikom brojčaniku sata čije se kazaljke neumoljivo okreću da bi ubrzo upao u vrtlog vremena protiv kojeg pokušava plivati. Bila je to zanimljiva posveta velikom piscu koji je rođen baš na prekjučerašnji datum, trećeg srpnja 1883. I lik ove predstave je jedan tipični kafkijanski "vsakovič" koji se našao u vrtlogu, koji se kreće labirintom iz kojeg nema izlaza i čijim životom zapovijeda neumoljiva rutina. Taj lik prolazi kroz transformacije, preobražaje, pokušavajući sačuvati ljudskost baš kao i Gregor Samsa koji je jednog jutra otkrio da se pretvorio u kukca. Farajpour te transformacije prikazuje izmjenjujući stanja svojeg tijela, on se trsi, on pati, ali u toj transformaciji fizičkog nužno se transformira i ono psihičko. Farajpour nije imao lak posao, ali ga se prihvatio kako samo on zna i odradio ga krajnje profesionalno i uvjerljivo.

U znaku Gogolja

Druga nedjeljna predstava bila je "Dnevnik jednog luđaka", rađena po kratkoj priči Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Predstava je nastala u produkciji Moving Music Theatre u suradnji s Centrom za kulturu Bitola, a u režiji Marjana Nećaka koji je ujedno skladatelj i scenograf. Gogoljevog antiheroja utjelovio je i to prilično strastveno Ozren Grabarić kao birokrat koji traži svoj identitet. U jednom trenutku shvaća da nije postigao ništa u životu i počinje se pitati zašto je to tako, što ga vodi u ludilo. U svojim deluzijama iz kojih se ne može, niti želi izvući umišlja da je španjolski kralj zbog čega biva poslan u ludnicu gdje prolazi postupak obuzdavanja i torture, ali njemu to ne znači ništa. U svojem svijetu on je kralj, kao što je netko drugi direktor ili nešto treće. Predstava je prilično dobro prenijela duh Gogoljevog predloška, a Nećakova režija i Grabarićeva gluma pojačavaju taj efekt šizofrenije koja nije prisutna samo u glavnom liku nego i u svijetu koji ga okružuje.

Zadnja večer PUF-a

U utorak su na programu opet dvije predstave nakon kojih će biti dodijeljene nagrade 22. PUF-a. U 21 sat u INK-u nastupa BITEF densk kompanija iz Srbije predstavom "Ptice". Potom u Rojcu, na trećem katu Kazalište Dr. Inat u svojem će sjedištu izvesti "Amanet" u 22.15 nakon čega slijedi dodjela nagrada. Festival će biti okončan nastupom grupe The Stroj u Uljaniku u 23.30. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter